• På vissa håll får julbordets korvar och patéer konkurrens av bland annat kräftor. Foto: Lena Dahlberg
  • Julen, den feta matens högtid. Foto: Lena Dahlberg
  • Kristina Carlstedt har tröttnat på julhysterin och föredrar en klapp- och julmatsfri jul. Foto: Kajsa Nilsson
  • Annika Hovberg brukar lägga till kycklingspett på julbordet. Foto: Kajsa Nilsson

Kräftor och kyckling på julbordet

Julborden dignar av köttbullar, prinskorv, skinka, patéer, kött och fett. Trots att maten har en så central roll i svenskars julfirande är det inte alla som njuter av den.

I december kryllar det av julbord och bjuder inte jobbet på jultallrik är det med stor sannolikhet någon släkting som kör ut familjen till en härlig herrgård med stora fat med fet mat. Trots att svenskarna aldrig någonsin verkar tröttna på julmaten finns där faktiskt en stor grupp som inte älskar maten riktigt så där mycket som man kan inbilla sig.

Överdrivet

– I min familj äter vi inte julmat. Ibland äter vi anka med apelsin och något år åt vi kräftor, det är ju rött i alla fall, säger Kristina Carlstedt som har tröttnat på julhysterin. Istället för att ge julklappar ger hon presenter till sina nära och kära utspritt över hela året.

– Vi brukar inte göra någon stor sak av det, hela julhistorien är överdriven. Ett år testade jag att inte ge mina barn några julklappar och de märkte det inte ens, de fick så många paket av andra personer, säger hon.

Ingen sill

Annika Hovberg håller med Kristina Carlstedt om julmaten.

– Jag tycker inte om julmat och äter inte sill. Istället för att bara ha julmat brukar jag lägga till lite annat, till exempel kycklingspett. Det passar barnen bättre, säger hon. Hon gör inget särskilt för att dämpa julmatsångesten men extra promenader brukar hinnas med.

– Det blir mycket promenader när man är ledig och har tid till det, säger hon.