• Karin Jonsson delade ut Norrköpings kommuns tillgänglighetspris till Kopparhammaren. Foto: Emma Garzon
  • Daniel Kulas, Peter Karabas och Stefan Johansson. Foto: Emma Garzon

Kopparhammaren prisas för tillgänglighet

Årets tillgänglighetspris går till Kopparhammaren. Redan i dag återvänder många rullstolsburna hit och i höst finns planer på att anordna speciella kvällar för funktionsnedsatta.

Allmänheten får nominera kandidater till Norrköpings kommuns tillgänglighetspris och sedan väljer juryn ut ett företag eller en organisation som får priset. Karin Jonsson, ordförande i kommunala rådet för funktionshinder, delade ut årets pris till restaurangen och nattklubben Kopparhammaren som har funnits i Norrköping sedan februari 2015. Med ett stort leende på läpparna tog Daniel Kulas, nöjesansvarig, och Stefan Johansson, restaurangchef, emot priset som var ett konstverk skapat av Natalie Åberg.

– Det känns magiskt att få priset! Jag tror att många tänker på tillgänglighet som ett måste och inte gör det fullt ut. Men för oss är tillgängligheten en jätteviktig del, säger Stefan Johansson och hyllar Peter Karabas, driftansvarig, som har varit involverad i planlösningen.

Ramper och dörrautomatik

Just lokalens fysiska utformning lyfts fram i motiveringen. Sedan öppningen har det funnits dörrautomatik och ramper till restaurangen, nattklubben och uteserveringen. Breda gångar och ett plant golv utan nivåskillnader gör det lätt att ta sig fram.

– Det handlar inte bara om den fysiska miljön, utan även om bemötandet. Det är viktigt att personalen är trevlig, framför allt om man har ett funktionshinder. En del i motiveringen är att Kopparhammaren har ett väldigt gott bemötande, säger Karin Jonsson.

– Vi har mycket rullstolsburna gäster, speciellt på nattklubben, och det blir fler och fler. Många kommer tillbaka så de måste vara nöjda, menar Peter Karabas.

Brogren''s får hedersomnämnande

Hedersomnämnandet gick till Brogren’s, Norrköpings första nattklubb för funktionsnedsatta, som håller till i Dynamos handikappanpassade lokal.

– Det är jättekul att två nattklubbar har blivit nominerade i år, betonar Emma Johansson som är tillgänglighetssamordnare.