Köp Göta kanal

Regeringen har funderat länge på att fortsätta sälja ut olika statliga bolag. Nu är tydligen tiden mogen för att ta nästa steg i den frågan.

De bolag, verksamheter som nu ska föreslås i proposition till riksdagen att säljas ut är Apoteksgruppen i Sverige, Metria AB och Swedish National Road Consulting.

Man fortsätter alltså den utförsäljningsprocessen som den borgerliga majoriteten inledde på ont och gott.

Säljer ut skilsmässodiket

Det regeringen gör är att avveckla statligt ägande i ett antal bolag och kallar det i politisk prosa för omvandling. Nu går man fram och begär klartecken från riksdagen för att genomföra planerna på utförsäljning av bland annat Apoteksgruppen och hör och häpna, Göta Kanalbolaget.

Planerna för Göta kanalbolaget är dock sublimt draperade i en pantsättning, avstyckning, arrendeförfarande och helt eller delvis sälja mark i den så kallade kanalfastigheten som inte är nödvändig för att bevara i Göta kanals kulturhistoriska värde och värde som turistattraktion.

Frågetecken

Frågorna är många inte minst inför planerna på "omvandling" av Göta kanal AB. Vad sker på lång sikt med "Göta kanals kulturhistoriska värde och värde som turistattraktion" vid ett ägarskifte?

Kanske det är så att Motala, Linköping och Norrköpings kommun ska lägga bud på Göta kanal tillsammans?

Vid säsongsöppningen, tillika visning av renoveringen i Norsholm pratade både Norrköpings kommunalråd Lars Stjernqvist, som är född i Motala, haft studietid i Linköping och nu boendes i Norrköping, och statssekreteraren Eva Lindström, om kanalens stora värde för kommunerna.

 Lars Stjernqvist gjorde till och med en, låt vara, historisk jämförelse med Ostlänkens betydelse och Göta kanals dito. Vad som händer med Ostlänkens tidplan och färdriktning just nu i länet är det få som vet idag. Men vi vet att Göta kanal har en stor betydelse för samhället och det offentliga Sverige och kommer att ha det i framtiden också . Till sist en fråga till regeringen. Kommer de beslut om investeringar på en halv  miljard för upprustning att gälla framöver?