• Veronica Höijer tycker att det är roligt att bli kontaktperson. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Sociala företag från Östergötland samlades för att diskuterade prissättning. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Kontaktperson ska hjälpa sociala företag

En kontaktperson som är knuten till näringslivskontoret i Norrköping ska ge stöd till sociala företag. Veronica Höijer har fått uppdraget.

–Det är fantastiskt roligt att bli kontaktperson! Norrköping är den enda kommunen i Sverige som väljer att satsa på den här funktionen, med placering på näringslivskontoret, för att man vill se det företagsmässiga i företagandet. Placeringen gör att man lyfter frågan lite högre, säger Veronica Höijer, strateg på näringslivskontoret. Hon har tidigare haft en liknande tjänst, men då var hon anställd av samordningsförbundet Östra Östergötland.

Social hänsyn

Den 1 december gick Norrköpings kommun ihop med Valdemarsvik och Söderköping för att delfinansiera kontaktpersonen. I augusti beslutade kommunfullmäktige att hälften av alla kommunens upphandlingar ska innehålla social hänsyn senast 2020.

–Det är ett högt satt mål, och jag ska vara en bidragande orsak till att vi lär oss mer om detta i förvaltningarna, berättar Veronica Höijer.

Stödja och lotsa

För att försöka nå målet ska hon sprida mer kunskap och information om kommunens möjligheter. Dessutom ska de sociala företagen som finns i nätverket samlas, så att de kan stärka varandra och vara med i upphandlingen.

–Jag ska också stödja och lotsa de som vill starta nytt. Det kräver att man har en kunskap kring det sociala företagandets villkor, förklarar Veronica Höijer.

”Guldvärd”

Inger Clasinder som driver det sociala företaget Prosanitas har jobbat med Veronica Höijer i ett och ett halvt år.

– Veronica har varit guld värd, för vi kommer inte in i alla arenor. Kommunen skulle kunna vara en viktig uppdragsgivare till oss. Och formerna för sociala kriterier vid upphandling skulle vi inte ha kommit så långt med, även om vi har en bra bit kvar. I vardagen har vi varit uppgivna många gånger och när Veronica har tittat in eller ringt har vi fått ny kraft, säger Inger Clasinder.

Positivt med ny regering

Inger Clasinder ser positivt på nästa år i och med den nya regeringen.

–Vi tror att det kommer att bli mycket bättre för vår del, och att det kommer bli enklare för oss att driva vårt företag. Vi hoppas att vi kan få anställa ännu fler personer så att man får full värdighet för individen.