• Tom Boaard och hans noshörning. Söndagen den 11 december är sista chansen att hinna se den i Norrköping. Foto: Max Elofsson
  • För att andra gången ställer Felicia Malmström ut i Norrköping. Hon har bland annat utbildat sig på Gamlebys fotoskola. Foto: Max Elofsson

Konstverk i mängder

Lördagen den 26 november hölls vernissage på Norrköpings Konstforum borta på Saltängsgatan. Det är verk från två konstnärer och en fotograf.

Nyligen har två nya utställningar presenterats på Konstforum i Norrköping. Den som tar upp större delen av lokalerna är verk gjorda av Samira Englund och Tom Bogaard. Tom jobbar som lärare på Konsthögskolan i Göteborg och Samira är en av hans tidigare elever. Det var Samira som fick förfrågan av Konstforum om att ställa ut sina oljemålningar och då bad hon Tom att vara med också.

– Jag målar nästan bara med olja. Det är den typen av tavlor som jag gillar bäst, säger Samira Englund.

Hon berättar att hon ofta utgår ifrån fotografer som hon har tagit själv. Oftast föreställer det någon person i ett rum, men att hennes verk aldrig överensstämmer helt med fotografiet, utan att saker tillkommer eller försvinner.

Noshörning

Vad det gäller Tom Bogaards konst så är det allt ifrån enorma tavlor med djungelmotiv till ett noshörningshuvud med discobollshorn. När han skapade den så inspirerades han av den uppstoppade noshörningen som blev rånat på sitt horn under ett inbrott på Naturhistoriska museet i Göteborg för några år sedan. Toms verk är däremot helt skapad i papier-maché.

– Den tog flera månader att göra och jag är väldigt nöjd med den, säger Tom Bogaard som kommer ifrån Holland men har bott i Sverige i 25 år.

Samhällskritiska foton

Inne i ett annat rum hänger det fotografier som är tagna av Felicia Malmström. Utställningen heter Nobody – it can happen to anybody och här vill hon förstärka den lilla människan och visa på hennes syn på verkligheten.

– Jag jobbar mycket med miniatyrer. Därför har jag fotograferat en barbiedocka som är hemlös och rör sig på olika platser, säger hon.

Felicia Malmström kommer ifrån Falsterbo men bor i Malmö, och det är även där som hon har tagit bilderna. Varje verk består av två bilder där den ena är en närbild på dockan i en utsatt situation, och den andra är en utzoomad bild för att visa hur liten dockan är och det är just det som hon vill förmedla i bilderna.

Felicia har ställt ut i Norrköping en gång tidigare, på Arbetets museum, och även då visade hon bilder som är samhällskritiska.

Byta lokal?

Hans-Ove Hedman på Konstforum säger att han är glad att det har fått dessa tre utställare till Norrköping och hoppas på att fler ska bli intresserade. Lokalen som det håller till i har de haft nu i 52 år, men han berättar också att snart kan de tvingas byta och flytta någon annanstans.

– Det kan bli aktuellt snart. Dels vore det bra med större lokaler men vi vill helst vara kvar centralt i staden, säger han.

Han säger ändå att de blir kvar åtminstone hela 2017. Vart de sedan tar vägen återstår att se.