• Konstnären Ann-Charlott Fornhed ska smycka ut Björkhagaskolan. Fyra elever har varit med i en referensgrupp som tagit fram temat till konsten. Från vänster: Hugo Klöver, Thea Svensson, Ann-Charlott Fornhed, Emil Semrén och Gerda Rydberg. På papperet syns de små djurskulpturerna som ska placeras ut i trapphuset. Foto: Leif Larsson
  • Ann-Charlott Fornhed, till vänster, ska förhoppningsvis vara klar med sina konstverk till skolstarten 18 augusti. Linda Staaf, kultursekreterare i Söderköpings kommun, och Claes-Göran Emilsson, rektor på Björkhagaskolan, ingick i den referensgrupp som arbetat fram temat till utsmyckningen. Foto: Leif Larsson
  • Ann-Charlott Fornhed, Bromma, är en rutinerad skulptör och grafisk formgivare som tidigare smyckat ut flera skolor i Stockholmstrakten. Foto: Leif Larsson

Konstverk gör skolan gladare

En gorilla i relief, livets träd, en fjärils livscykel och små djurskulpturer. Så kommer konstnären Ann-Charlott Fornhed att smycka ut Björkbackenhuset, en del av Björkhagaskolan i Söderköping.

När Björkbackenhuset byggdes om så föddes idén om en konstnärlig utsmyckning av trapphuset. Ann-Charlott Fornhed, Bromma, skulptör och grafisk formgivare, fick uppdraget. Hon har tidigare förskönat skolor, bland annat i Enköping, Nacka och Sundbyberg.

– Tidigare har jag oftast smyckat ut utomhus. Här är det inomhus och det blir en utmaning. Det är också en speciell arkitektonisk miljö, säger hon.

Konstnären berättade om sin idé på en presskonferens. Hon fick inspiration av en bild där en fjäril sitter på ett gorillafinger.

– Möten fascinerar, inte minst de som är udda och de kan ge en ny bild av världen för dem som möts. Många gånger ger det en aha-upplevelse. Mötet gorilla och fjäril blev en utgångspunkt i mitt arbete. Jag gör en relief av det mötet som ska hänga ovanför hissen. En slags halvskulptur, berättar Ann-Charlott Fornhed.

Klar till skolstarten

Steg två i arbetet är ett högt livets träd som visar jordens utveckling från svampar till människor. Den här skulpturen görs av tre millimeter tjock aluminium och ska hänga en bit från väggen och ge en skuggeffekt. Steg tre är en fjärils livscykel från ägg och larv till puppa och färdig fjäril.

– Det mesta är platta saker. Men barn vill gärna känna och ta på saker så jag ska även göra små djurskulpturer som ska placeras ut på räcken och i fönsternischer. Det blir en groda, en katt, en mus och en snigel.

Ann-Charlott Fornhed är inne i produktionsprocessen och berättar att jobbet i Enköping tog ungefär fyra månader att utföra. Söderköpingsuppdraget kräver nog ungefär samma tidsåtgång.

– Tanken är att allt ska var klart till skolstarten den 18 augusti. Med viss reservation, påpekar konstnären.

En referensgrupp bestående av kulturpersoner från kommunen samt lärare och elever på skolan har träffats fyra gånger sedan i höstas och bestämde att utsmyckningen skulle ge ett välkomnande och lekfullt intryck. I samklang med vad skolan vill stå för.

Elevberöm

De fyra eleverna i referensgruppen tycker att Ann-Charlott Fornheds idé är bra.

– Jag gillar de små djuren. Fast egentligen tycker jag om allt, säger Emil Semrén i klass 4E.

– Man blir glad av att se på allting, tycker Gerda Rydberg i klass 5E.

– Det ska bli jättespännande att se hur det blir när det är klart, tycker Hugo Klöver i klass 5E.

– Jag tycker gorillan är fin. Jag hoppas att våra klasskamrater blir nöjda, annars har vi jobbat i onödan, säger Thea Svensson i klass 4E, med ett skratt.

Totalt kostar utsmyckningen 240 000 kronor och i det ingår tre idéskisser som tre konstnärer inbjudits att göra. Och Ann-Charlott Fornhed, som utbildat sig i åtta år inom konst och jobbat som konstnär i 20 år, fick alltså uppdraget.

– Det senaste jobbet är alltid det roligaste, säger hon och ser fram emot att göra en skolbyggnad i Söderköping lite gladare.