• Niclas Fredriksson, klubbchef i Smedby AIS, inspekterar det grustäckta område där det ska bli konstgräsplaner. Foto: Leif Larsson
  • Niclas Fredriksson, Smedby AIS, och Jens Lundquist, planbyggare, diskuterar hur det kommer att se ut när konstgräset är på plats i oktober. Foto: Leif Larsson

Konstgräset lyfter Smedby AIS

Smedby AIS har snart två nya konstgräsplaner att lira boll på. – Det här har vi jobbat för i många år. Det blir ett lyft, bedyrar Niclas Fredriksson, klubbchef i SAIS.

Den 1 juli började jobbet med att anlägga två fullstora konstgräsplaner i stadsdelen Smedby i Norrköping. De hamnar några hundra meter från nuvarande placering av klubbens huvudarena. Totalt sett blir det uppemot tio nya planer. Förutom de med konstgräs så blir det en elvamanna gräsplan, en niomanna gräsplan och ett antal sju- och femmanna också med gräs som underlag. I detta nya fotbollscentrum har Smedby även tidigare haft verksamhet men då har bland annat grus varit underlag.

– Vi har länge varit trångbodda och haft verksamheten utspridd. Nu blir allt samlat. Plus att vi får större ytor och planer som vi kan använda året om, säger en nöjd klubbchef.

Smedby AIS har bara fotboll på schemat och omkring 850 aktiva inom sporten.

– Vi ser hur föreningen växer och hur området Smedby också växer. Medlemmarna blir fler och de hade varit svårt att behålla alla om vi inte fått dessa nya förutsättningar.

Flera parter gynnas

Förutom konstgräsplanerna ska det också byggas omklädningsrum och en maskinhall. Det är årets etapp och den ska vara klar i oktober.

– Senare blir det fler omklädningsrum, klubbhus och kansli. I november 2015 ska vi vara borta från där vi är nu. Här ska det i stället byggas bostäder, berättar Niclas Fredriksson.

Satsningen går lös på miljontals kronor och föreningen får investeringsbidrag från kommunen och tar även lån. Kommunen får mark att bygga bostäder på så av det skälet är det extra intressant att stötta SAIS i satsningen.

I dagsläget spelar klubbens herrar i division 2 och damerna i division 1.

– I förlängningen kanske vi även får bättre fotbollspelare tack vare konstgräset. Det går ju att spela och träna mycket mer och det är bara vid extrem kyla och mycket snö som det kan bli problematiskt, förklarar Niclas.

Tre lager sten

Han förevisar tidningen området bestående av jordkokor och grus som ska bli gräs. Här dyker Jens Lundquist upp, en av de företagare som bygger på anläggningen, körande ett lass grus. Han berättar om planbygget.

– Först elimineras allt organiskt material. Sedan läggs plast och ovanpå det tre lager med sten och grus. Längst ner är det stora stenar, uppemot tre decimeter stora. En bulldozer plattar till dem så det blir en jämn yta. Sedan följer två lager till och översta ytan har stenar som är som mest en knapp millimeter stora.

En laser används för att se till att ytan är jämn och som mest skiljer någon millimeter i höjd. Därefter rullas konstgräset på som består av en matta där platsgräset är fastsatt. Stråna är omkring fem centimeter höga men ett lager av granulat, små platsbitar i gräset gör att stråna bara höjer sig två-tre millimeter upp.

En konstgräsplan med bra dränering tål det mesta vädrets makter kan hitta på.

– Kommer det ett rejält skyfall så dröjer det bara 10-15 minuter innan planen är spelbar igen. De mattor vi lägger här är de bästa som finns på marknaden, försäkrar Jens.

Vid tidningens besök så var det snart dags för de nedersta lagret med stora stenar att läggas ut på de blivande fotbollsplanerna.

– Det bli mycket sten. Vi kör skytteltrafik med fyra fulla lastbilar i en vecka, berättar Jens Lundquist.

Om allt klaffar med bygget så har Smedby AIS således konstgräs att spela på om ett par månader.