• Håkan Fridén, föreningskonsulent i Åby IF, inspekterar konstgräset som klubben haft i fyra månader och som ökat fotbollsaktiviteterna markant. Foto: Leif Larsson
  • När snön är bortplogad så har man snabbt en spelbar plan när underlaget heter konstgräs. Foto: Leif Larsson
  • Gräset på en konstgräsplan består av plastfiberstrån som under sig har lösa gummibitar, sand och en matta längst ner där stråna är faststatta. Det finns strån i både grönt och vitt. Foto: Leif Larsson

Konstgräset lyfter ÅIF:s fotboll

I snart fyra månader har Åby IF haft två konstgräsplaner. I vinter har det därför spelats fotboll som aldrig förr på Åby IP. – Vi har bara tvingats ställa in tre eller fyra dagar på grund av för mycket snö, berättar Håkan Fridén, föreningskonsulent i ÅIF.

Det var 20 oktober 2013 som klubben invigde sina två konstgräsplaner, en elvamanna och en sjumanna. Sedan dess har ÅIF:s 37 lag, från knattegängen till a-lagen, kunnat njuta av grässpel även på vintern.

– Vi har haft tre gånger så många som spelat under den här perioden jämfört med det normala, berättar Håkan Fridén.

Konstgräsplaner har funnits i flera decennier och kvaliteten har ständigt ökat. Dagens mattor har oftast 40 millimeter långa plastfiberstrån, som är själva gräset, fastsatta i sig. När gräset är utrullat läggs det på ett lager av sand och små lösa gummibitar ovanpå. Stråna sticker sedan upp någon centimeter. Mattan tål både is, snö och kyla.

– Snön tar vi bort med en traktor och ett speciellt plogblad. Det gäller att köra försiktigt och vi har en kille som är van och väldigt duktig. Bladet går inte ända ner för att inte skada. Det som bli kvar av snön tas bort med en speciell matta som dras över gräset. Snön trycks upp genom springor i matten och ligger sedan kvar tills man tömmer. Vi har ingen sådan matta än men ska skaffa en, förklarar Håkan och lägger till:

– Man kan spela på gräset hur kallt det än är. Det som avgör är hur många minusgrader människan kan tänka sig att sporta i.

Miljonsatsning

Konstgräs ger många fördelar. Spelet kan fortgå hela året på en bra plan som alltid är jämn och man slipper grusträning. Att kunna träna och spela året på bra underlag om höjer förstås kunnandet hos utövarna. Fler plus finns.

– Man måste hänga med i utvecklingen och utan konstgräs finns risken att medlemmar går till andra sporter på vintern. Alla idrotter ska givetvis få finnas men utan konstgräs tappar man mark, konstaterar Håkan.

Investeringen är på mellan fyra och fem miljoner kronor och klubben har fått låna pengarna av Norrköpings kommun.

– Vi hoppas få hjälp med finansieringen via tomtbyte med kommunen. Så har andra klubbar gjort.

Föreningen har även höjt medlemsavgiften och förklarat för medlemmarna vad satsningen på konstgräs innebär.

– Responsen har varit god hos både spelare, ledare och föräldrar till barn som är med och spelar, klargör föreningskonsulenten.

Han påpekar att klubben också är mer än nöjd med utfallet på satsningen.

– Vi fick ut mer än väntat. Sjumannaplanen hade vi inte räknat med.

Konstgräsexplosion

Åby IF har omkring 850 medlemmar och sysslar till största delen med fotboll, även gymnastik. En sådan här klubb hade för tio år sedan inte kunnat skaffa konstgräsplaner.

– Konkurrensen inom konstgräs är hård nu. Leverantörerna är många fler numera och priset har gått ner. Konstgräs används nu också på golfbanor, på villatomter och på offentliga lekytor för barn. När mattan inte längre håller för fotbollsspel så kan den användas på andra håll. Det har ökat livslängden på konstgräs, redogör Håkan Fridén.

Konstgräsplaner ökar snabbt i antal. I Norrköping finns en handfull och nya ska anläggas hos Smedby, Eneby och Svärtinge.

– Snart har alla kommuner i Östergötland konstgräsplaner. Finspång och Valdemarsvik saknar men där är det på gång. Sedan är det bara Ydre som är utan, upplyser Håkan Fridén.