• Niclas Fredriksson, klubbchef i Smedby AIS, står på en av de två konstgräsplaner som klubben haft i drygt två år och som betyder mycket för verksamheten. I bakgrunden syns den nya läktaren med klubbhus som invigdes 2016. Foto: Privat
  • Så här såg det ut sommaren 2014 när arbetet med att anlägga de två konstgräsplanerna var i sin linda. Klubbchefen Niclas Fredriksson inspekterar. Foto: Leif Larsson

Konstgräset gynnar Smedby AIS

I drygt två år har Smedby AIS haft två fullstora konstgräsplaner. – De betyder massor för oss. Planerna kan vi utnyttja otroligt mycket, konstaterar Niclas Fredriksson, klubbchef.

Fotbollsklubben i Norrköpings sydöstra delar har genomgått en rejäl omvälvning på senare år. Tidigare hade klubben sin verksamhet till vissa delar utspridd. Nu är det samlat kring ett stort område som hyser två konstgräsplaner för 11-mannafotboll, vidare ett antal naturgräsplaner för 11-manna, 9-manna, 7-manna och 5-mannafotboll.

Dessutom har klubbhus, omklädningsrum, maskinhall och läktare tillkommit.

– Vi invigde konstgräsplanerna i oktober 2014 och klubbhuset i maj 2016. Nu är det mesta klart, fast det återstår fortfarande en del att göra, upplyser Niclas Fredriksson.

Används året om

Allt fler klubbar, inte minst i Norrköpings kommun, skaffar konstgräs för sin fotboll. Smedby AIS är en i raden.

– Nu kan vi använda planer hela vintern. De senaste åren har det varit snälla vintrar så med undantag för någon enstaka dag, då det snöat mycket, har vi haft öppet varje dag, meddelar klubbchefen.

Att kunna träna och spela året om är förstås en fördel för en fotbollsklubb.

– Det ger fina förutsättningar för att spelarna ska bli bättre. Om det skett än är svårt att bedöma men konstgräsplaner kan säkert innebära att fler vill hålla på och även längre upp i åldrarna, förtäljer Niclas.

Stadig ökning

Antalet medlemmar i Smedby AIS ökar stadigt och är nu uppe i cirka 900 stycken.

– Om ökningen beror på konstgräset vet jag inte. Det kommer i alla fall fram stora barnkullar i stadsdelen Smedby nu och varje år kommer 60-80 nya barn till oss. Vi har tappat en del av de äldre medlemmarna men totalt sett ökar vi, omvittnar Niclas.

På vintern hyr klubben in sig i Teknikhallen och Rambodalsskolan, man vill inte att de som är 7-9 år ska spela ute när det är minusgrader.

Naturgräs

Sommartid är all verksamhet förlagd till det nya fotbollscentret med huvudarenan Mirum Arena.

– På sommaren spelar de yngre lagen ofta på naturgräs men får även tillfälle att träna på konstgräset. När det är träning en sommarkväll då är det verkligen liv och rörelse och massor av folk här, redogör klubbchefen.

Niclas Fredriksson berättar att en konstgräsplan behöver ses över ungefär lika mycket som en vanlig gräsplan.

– Man måste sladda konstgräsplanerna en del och lägga på mer granulat som försvinner efterhand. Underhållet är nästan likadant ekonomiskt och tidsmässigt som på en gräsplan.