• Lars Stjernkvist (S) var en av de medverkande när Welcoming Refugees genomfördes i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson
  • Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: Max Elofsson

Konferens om flyktingpolitik

Konferensen Welcoming Refugees har nyligen varit i Norrköping och under mötestiden har det diskuterats flitigt gällande flyktingmottagandet och hur fördelningen ska kunna göras mer rättvis.

Konferensen Welcoming Refugees vill rikta strålkastarljuset mot flyktingfrågan och hur vi ska kunna få ett rättvist system över hur de nyanlända ska hanteras. Under konferensen samlades omkring 160 deltagare från 15 länder och syftet med det hela är att utbyta kunskaper och erfarenheter med varandra.

– De flesta inser att alla vinner på att kommuner och länder samarbetar för att klara flyktingkrisen. Samtidigt går utvecklingen i motsatt riktning. Jag hoppas den här konferensen kan påminna om behovet av samverkan. Dessutom hoppas jag att vi kan lära av varandra när det gäller det konkreta integrationsarbetet lokalt, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Minister på plats

Under torsdagen besökte Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) konferensen. Hon talade om hur man kan möta upp nyanlända och skapa nya möjligheter för att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Det krävs att alla kommuner i Sverige är med och tar ansvar för ett rättvist fördelat flyktingmottagande. Skolan står inför stora utmaningar. Åtta procent av Sveriges gymnasielever kom 2015. Därför måste vi ge rätt förutsättningar till skolorna för att kunna möta upp nyanlända på bästa sätt. Vi vet att kombinationen utbildning och arbete fungerar, säger Ylva Johansson i ett pressmeddelande.

Förståelse

Under konferensdagarna hölls en hel del workshops också som deltagarna ingick i. en förhoppning är nu att konferensen ska leda till bredare kunskap och förståelse gällande hur flyktingmottagandet ska fördelas rättvist mellan länderna.