• Nätverkarna öst anordnade än en gång en konferens där samverkan mellan skola och arbetsliv stod i fokus. Foto: Fanny Miles
  • Lars-Erik Gustavsson från Motala och Gry Andersson från Söderköping fanns på plats för att mingla. Foto: Fanny Miles

Konferens för att stärka arbetsmarknaden

Hur skapar man en bättre arbetsmarknad genom samverkan mellan arbetsliv och skola? Ämnet stod i fokus då Nätverkarna öst träffades på Campus Norrköping i förra veckan.

Privata företag, kommunpolitiker, universitet, näringsliv och arbetssökande minglade under den årliga konferensen för att finna nya sätt att utveckla regionen. En av idéerna stod HR-chefen på Saab aerostructures Patrik Dahl för.

Fler till industrin

Industriutbildningarna får färre sökande varje år men det är någonting som Patrik Dahl menar måste förändras eftersom Sveriges industri är en viktig del av samhället.

– Svensk industri präglas av högteknologi. Vi konkurrerar med de stora länderna och industrin är en viktig finansiär av vår välfärd. Det är viktigt att värna om och därför måste vi attrahera ungdomar till de industritekniska utbildningarna. Att möta och att diskutera med olika aktörer om vad som händer efter utbildningen är en viktig del i att stärka arbetsmarknaden. Genom att få förståelse för varandras roller och förutsättningar kan vi skapa något fruktbart, menade hr-chefen.

Kompetensen högt

Konferensen syftar till att skapa en arena där arbetsmarknad kan mötas. Gry Andersson, från Söderköpings kommun, socialiserade med Lars-Erik Gustavsson, rektor på Gymnasiesärskolan i Motala.

–Jag vill hålla mig ajour om vad som pågår i regionen. För mig är kompetensfrågorna viktigast, säger hon.

För de som har svårast

Lars-Erik Gustavsson saknar information om lösningar för människor som inte passar in i den konventionella formen för arbetsmarknaden.

– Mina elever ger sig ut på en svår arbetsmarknad där de dessutom saknar en formell kompetens. För oss är det viktigt att bygga upp kontakter med arbetsgivare och hitta former av anställningar. I dag har vi ett bra samarbete med försäkringskassan och arbetsförmedlingen men jag tycker att kommunerna borde våga satsa mer, säger han.

Flertalet bord från organisationer och privata företag stod uppställda i foajén och där gick det att hämta information eller bara nätverka för att skapa kontakter. Åtta anföranden hölls under förmiddagen, samtliga av män, från de olika aktörerna som deltog i arrangemanget. Och visst är det tydligt att se att en del i ledet att öka både förståelse och samarbete på arbetsmarknaden, skulle kunna vara att släppa in den andra halvan av befolkningen till nästa år.