• Cnema i Norrköping hjälper nyanlända att umgås med andra Norrköpingsungdomar. Foto: Tommy Pettersson

Kompisbio hjälper nyanlända

Cnema i samarbete med Norrköpings kommun satsar nu på film när det gäller att introducera språk för nyanlända. En gång i månaden kan alla mellan 15-20 år i Norrköping besöka Cnema för att se en film helt gratis. Det skapar en mötesplats dem att träffa nya kompisar.

Kompisbio är ett nytt koncept som Cnema nu har tagit fram. Det innebär gratisvisningar av biofilmer från topplistan en gång i månaden. Huvudsyftet är att skapa en mötesplats för nyanlända ungdomar och ungdomar som är födda och uppvuxna i Norrköping.

– Det blir en rolig aktivitet för dem umgås tillsammans och vi siktar på att det ska vara hälften av varje, nyanlända och svenska ungdomar, säger Elin Bennett på Cnema.

Tio gånger

Bakom satsning ligger extra medel som kommunen har fått i bidrag av staten med syftet att hjälpa mottagandet av asylsökande och nyanlända. Kungsgårdsgymnasiets Språkintro är en annan part som drivit projektet framåt.

Än så länge är fyra biokvällar inbokade och den första sker onsdagen den 28 september. Då visas thrillern The Shallows. Totalt kommer det att bli hela tio biokvällar på Cnema som fortsätter in i 2017 med andra spännande filmer.