• Lille Skutt, projektledare Niclas Palmqvist, Bamse och Skalman står redo inför öppningen. Foto: Fanny Miles

Kolmårdens nya ”Bamses värld” klar

Kolmårdens djurpark utökar verksamheten med en nybyggd och pinfärsk del där Bamse och hans vänner får bo. Bamses värld har varit en omtyckt del av Kolmårdens djurpark sedan 1998. Nu öppnar världen på nytt och i ny tappning.
–Vi vill stärka vår attraktivitet och förädla kraften som finns i Bamse. Han har bott här i Kolmårdsskogarna länge nu och nu är det dags att han och hans vänner får ett nytt hem, säger en stolt Mats Olsson, vd för Kolmårdens djurpark, medan han presenterar parkens nya del. Bamseskogen med alla hus, staden Småköping och Trollskogen.

Tivoli mitt i skogen

Den nya världen är inspirerad av filmen Bamse och tjuvstaden. Utöver Bamse, Lille Skutt, Skalman och Farmors hus finns här också åkattraktioner, café och restaurang belägna som en cirkel runt den lilla sjön i mitten. Tar man sig hit som familj är det nog svårt att lämna platsen för resterande park – en möjlighet till ökad turism, tänkte Kolmården.

– Tanken är att man inte ska hinna med parken på en dag utan att man ska vilja stanna två dagar, säger projektledare Niclas Palmqvist med glimten i ögat. Och det är just det som är syftet. Att locka fler människor till parken och till hotellen i närheten. Det är ingenting att hymla om.

– Grundutgångspunkten är att hitta sätt att attrahera fler människor. Vi har haft 500 000 besökare varje år de senaste tre åren. En bra siffra, absolut, men vi går inte runt på det. Det ligger på marginalen varje år. Det är stor konkurrens och därför måste vi vara i ständig utveckling och hitta fler sätt att förnya oss på, säger Mats Olsson.

Det är en trevlig avstickare, Bamses värld. En plats där energin får utlopp och solen når ända fram. Godiståget ger ett sug i magen, Victoriaskeppet överraskar och dunderhonungsburkarna snurrar lagom snabbt. Buskarna ska planteras men förutom det så står allt redo inför den stora öppningen på fredag.

– Det känns otroligt skönt att det är klart. Vi har haft tur under byggprocessen, både med väder och lojala entreprenörer. Tror det blir en bra säsong i år, säger Niclas Palmqvist.