• Lotta Larson med sitt diplom som visar hennes vinst i kategorin Best Kitchen Rendering. Foto: Max Elofsson
  • Köksutställningen som de har på Ringsta Bygghandel har Lotta Larson själv ritat. Foto: Max Elofsson

Köksdesigner internationellt prisad

På Ringsta Bygghandel utanför Norrköping jobbar Lotta Larson som nyligen har vunnit priset som Best Kitchen Rendering av Cet Designer. Det är en internationell tävling för alla som jobbar med dataprogrammet Cet Designer.

För gemene man kanske det inte låter så spektakulärt, men inom köksvärlden är det ett mycket prestigefullt pris som just har gått till Lotta Larson. Cet Designer är ett dataprogram där man ritar upp köket i 3D och det är dem som har utsett henne till bäst i världen.

– Jag har nog inte förstått hur stort det faktiskt är ännu. Men jag blir jätteglad och det känns som en bekräftelse på att jag verkligen är bra på det, säger Lotta Larson.

Ser helheten

Prisutdelningen skedde i USA och Lotta deltog i kategorin "Kök" som hon vann. Det gick till som så att hon skickade in en bild som hon hade ritat och juryn utsåg de tio bästa. Därefter följdes en röstning där Lotta till slut stod som vinnare. Det var en internationell tävling där alla som använder sig av programmet i jobbet kunde delta och i dag har Cet Designer 4 600 användare världen över.

Hon berättar att det främst är de som jobbar med Marbodalkök som använder sig av det här programmet. Vad det gäller henne själv så är hon helt självlärd.

Det som Lotta Larson ser som en fördel till att just hon vann, är att hon är en stor praktiker.

– Jag vet hur man ska utforma ett kök för att det ska vara praktiskt. Jag ser helheten och jag tror att alldeles för många köksdesigners ritar efter hur det blir som snyggast och inte tänker på att man måste kunna använda köket för att laga mat med också, säger hon.

Inte bara kök

På Ringsta Bygghandel har hon jobbat i 13 år nu och främst ritar hon kök men får även uppdrag som att rita sovrum, hallar med mera. Till och med vinkällare vid ett tillfälle. Hon ser få hinder och ser allt hellre som utmaningar och tycker det är kul när jobbet blir varierat.

Sedan hon vann Best Kitchen Rendering har flera andra köksföretag hört av sig och grattat henne.

– Jag gillar data och teknik och har vunnit en del tävlingar tidigare, men aldrig av den här digniteten, säger hon.

Lotta Larson

Ålder: 50.

Bor: I Svärtinge.

Familj: En son, 23, och en dotter 21.