• Marcus Nygren är initiativtagare till Coder Dojo i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson
  • Åttaåriga Ronja Flanagan lär sig att koda datorspel. Foto: Kajsa Nilsson
  • Novisen Carl Jansson får hjälp av Simon Jare. Foto: Kajsa Nilsson
  • David Miranda och Moa Sjöberg hjälps åt. Foto: Kajsa Nilsson

Kodning för unga med Coder Dojo

Varannan lördag träffas barn och universitetsstudenter på Visualiseringscenter C för att knacka kod. Med hjälp av pedagogiska verktyg kan alla lära sig att koda – från sju års ålder.

Coder Dojo startades på Irland för tre år sedan och nu har den ideella verksamheten tagit sig ända till Norrköping. Initiativtagaren Marcus Nygren intresserar sig för media, entreprenörskap och teknik och med sig i Coder Dojo har han ett tjugotal studenter. Många av coacherna läser samma program som Marcus, Civilingenjör i medieteknik, men i gruppen finns det också studenter från Grafisk design och kommunikation och Civilingenjör i elektrodesign.

– Att fixa coacher har varit det enklaste, det finns ett engagemang på universitetet som kanske inte alla känner till. Det svåra var att nå ut till deltagare. Jag har bra nätverk inom näringslivet i Norrköping men jag visste först inte hur jag skulle nå ut till barn och ungdomar. Nu fylls dock platserna fort, de tipsar varandra, säger Marcus Nygren.

Spel och hemsidor

Deltagarna får själva välja vad de vill koda. Till hjälp har de tre olika webbaserade verktyg. Coacherna hjälper till när de stöter på problem.

– I stället för att ha lärare som säger hur barnen och ungdomarna ska göra får de ta egna initiativ till att lära sig. Coacherna går runt och hjälper till, vi har ingen undervisning vid tavlan. Syftet är att deltagarna ska lära sig att göra sina egna spel och hemsidor i stället för att bara använda det som andra har producerat. Teknik och att lära sig att programmera blir allt viktigare och om man har fått testa på det som ung blir det otroligt mycket lättare när man blir äldre. Då behöver man inte vara rädd för tekniken på samma sätt, förklarar han.

Ämne i skolan

Coachen Simon Jare läser fjärde året på medieteknikprogrammet. Han tycker att programmering borde få vara ett ämne i skolan.

– Jag började inte koda förrän jag började på universitetet, det hade vart skönt att få börja lite tidigare, säger han medan han hjälper tioåriga Carl Jansson att få en drake att spruta eld.

Ibland svårt

Åttaåriga Ronja Flanagan prövar att koda för första gången. Hon går i första klass på Jurslaskolan och blev tipsad av sin mamma att gå till Coder Dojon.

– Ibland är det svårt, men det är kul, säger Ronja.

Coder Dojo är gratis och vänder sig till barn och ungdomar i 7-17-årsåldern. Trots avancerad teknik lär de sig att skapa egna hemsidor och spel med hjälp av pedagogiska program. Bakom programmen ligger bland annat skaparna av Angry Birds och Plants vs. Zombies.

 

Fakta Coder Dojo

Coder Dojo är en ideell organisation som lär barn och ungdomar att koda. Hemsidorna som används är learn.code.org, scratch.mit.edu och codeacademy.com. De är tillgängliga för vem som helst. Coder Dojo är inte en kurs, därför måste man anmäla sig på nytt till varje tillfälle. Det finns 25 platser och under premiären den 29 mars deltog 24 barn. Mer information finns på coderdojonkpg.se.