• Den anhållne mannen medger gärningarna vid knivdådet. Foto: Kajsa Nilsson

Knivmannen erkände vansinnesdådet

Ingen koppling mellan offer och gärningsman

Vid måndagens brutala våldsdåd i centrala Norrköping skadades tre personer, varav två ytterst allvarligt. En man född 1991 greps strax efter av en polis som vid tillfället var ledig.
Mannen har nu i ett första kort förhör medgett gärningarna. Mannen är anhållen, misstänkt för försök till mord i tre fall.

Kvinnan opereras

En kvinna som knivskars har opererats och hon samt en yngre man person vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador. Läget för mannen uppges vara stabilt. Den tredje personen, en kvinna, skadades lindrigt under attacken och hon har fått lämna sjukhuset.
Det var klockan 11.27 under måndagen som en polispatrull påträffade två skadade personer i närheten av stadsbiblioteket på Södra Promenaden. Ambulans larmades till platsen. Strax därefter påträffades ytterligare en skadad person.
Den man som misstänks för dåden kunde gripas i anslutning till restaurang O’Learys på Drottninggatan. Vid gripandet av gärningsmannen bistod en civil ledig polis samt en väktare. Den kniv som mannen hade använt påträffades vid gripandet och togs i beslag av polisen.

Ingen koppling

Gärningsmannen är känd av polisen sedan tidigare, men inte för några våldsbrott. Enligt polisen finns det ingen koppling mellan offren och gärningsmannen. När det gäller motiv till händelsen förefaller vara ett dåd utfört av en gärningsman med psykisk ohälsa.
Under måndagen hölls ett kort förhör med gärningsmannen, där den gripne medgav gärningarna.Via vittnesförhör har det framkommit att den första som attackerades var den manliga målsägaren som befann sig vid en busshållplats vid Södertull. Gärningsmannen attackerade sedan den kvinnliga målsägaren, född 1994, som befann sig i närheten av den första målsägaren något längre norrut på refugen, för att sedan attackera kvinnan född 1976, som befann sig på Drottninggatan. Polisen har både igår och idag haft uniformerad personal på plats utanför Stadsbiblioteket, för att emot tips och information från allmänheten och också för att skapa trygghet och svara på eventuella frågor. 
Hittills har ett stort antal vittnesförhör genomförts. Men polisen efterlyser uppgifter från fler vittnen till händelsen. Vittnen ombeds ringa 114 14.