• Inge "Gubben" Persson, Destination Unknown MC, Musse Carlsson, BNA Service, och Stefan Martinsson, MC Hedningarna, var nöjda med årets upplaga av Biker´s Day. Foto: Dennis Petersson
  • Det blev en riktig folkfest vid Åsmestad Gård utanför Linköping. Foto: Dennis Petersson
  • Michael Nilsson var en av alla motorentusiaster som hoppade upp på bågen för att besöka Biker´s Day. Foto: Dennis Petersson
  • Många motorcyklar stod uppradade vid mc-klubbens klubbhus. Foto: Dennis Petersson
  • Destination Unknown MC var värdar för årets upplaga av Biker´s Day. Foto: Dennis Petersson

Klubbarna som vill visa sanningen

"Vi är inte alls som folk tror"

Tatueringar, västar och dundrande motorljud. När mc-klubbar kommer på tal är det ofta i kriminella sammanhang, en felaktig bild som Linköpingsklubbarna Destination MC och Hedningarna MC vill tvätta bort. Deras årliga Biker´s Day är ett steg i rätt riktning. "Ända sättet att ändra på det är att bjuda in allmänheten", säger Stefan Martinsson.

På grund av ett fåtal kriminella mc-klubbar, som både hörs och syns mest, har hela rörelsen fått en kriminell stämpel, en stämpel som flitigt skildras i filmer och tv-serier. Detta tröttnade arrangörsklubbarna på, vilket blev början på det årliga eventet Biker´s Day, som under premiäråret gick av stapeln vid Tornet-området i Linköping men därefter flyttades till Åsmestad Gård. Tanken är att bjuda in allmänheten för att visa den verkliga bilden av mc-kulturen.

Folk skingrar sig

– Åker man motorcykel och har väst anses man ju vara halvkriminell direkt, men så är det ju givetvis inte, utan vi vill visa att vi är som alla andra. Vi är människor som älskar motorcyklar och tycker om att umgås, det är en väldigt liten del av de svenska mc-klubbarna som har kriminella kopplingar, menar Musse Carlsson från eventföretaget BNA Service.

– Vi har alla fallit offer för den här stämpeln. När man kommer in på en krog och folk skingrar sig av rädsla är det inte speciellt kul, och det måste vi göra något åt. Det ända sättet att ändra på det är att bjuda in allmänheten och visa att vi inte alls är som folk tror, fyller Stefan Martinsson, från MC-klubben Hedningarna, i.

Folkfest

Man kan kalla årets upplaga av Biker´s Day för en riktig folkfest. Med skinande sol, blänkande motorcyklar, flera marknadsknallar och mängder av roliga aktiviteter passerade en lyckad familjedag som avslutades med musik, dans och glada tongångar. Några av gästerna på plats var Linköpingsborna Michael Nilsson och Joakim Vilsén.

– Det finns egentligen inga andra ordentliga mc-träffar i Linköping och det är svårt att träffas under liknande former annars, så det är ett toppenarrangemang. Att få träffa likasinnade och ta del av den här gemenskapen som knappast finns någon annanstans är härligt. Här finns inga fördomar och ingen konkurrens, utan allt är bara trevligt och lättsamt, säger mc-entusiasterna.

Hålla intresset uppe

– Jag tror att vi har kommit till en punkt där folk vet att vi finns och att Biker´s Day är något bra. Nu gäller det bara att få in nya försäljare och aktiviteter hela tiden för att hålla intresset uppe så kanske vi en gång för alla kan tvätta bort den där stämpeln, avslutar Stefan Martinsson.