Klimatsmart region?

Bioenergi stod i fokus när Kronprinsessan Victoria besökte Norrköping i onsdags. Man besökte E.ON Händelöverket och ett seminarium om bioenergi i Östergötland arrangerades vi samma tillfälle. Det är alltid lika hedrande att få studiebesök i länet och speciellt då av kungligheter.

Regionen och Norrköping är väl värda både ett och flera kungliga studiebesök. Det har man tjänat ihop till med råge. Men det går inte att villa på gamla meriter i längden. Länet är rikligt begåvat med företag som är i framkant när det gäller miljö- och klimattekniska produkter och tjänster.

Tillsammans med ett par andra län i Sverige är Östergötland ledande, inte minst inom bioenergibranschen. Universitetet, Länsstyrelsen och kommunerna driver på kunskapsutvecklingen och tekniken sprids redan till andra länder ”Worldwide”.

Ren teknik

Men det finns vissa orosmoment på den politisk himlen. Regeringen har inte satt ned foten ordentligt när det gäller val av bränslen. Vill man ha en fossilfri bilflotta i framtiden måste man sätta en tydligare politisk agenda inom skattepolitiken bland annat.

Vid seminariet under onsdagen deltog bland andra verkställande direktören för Cleantech Östergötland, Gert Kindgren. Cleantech är den sammanhållande plattformen för offentliga och privata aktörer inom miljöteknikområdet. Vd Gert Kindgren fick äran att ge en sammanfattning och berätta om framtidsutsikter för Kronprinsessan Victoria. Det gick säkert bra.

Men vad som är förvånande är att Cleantech ska läggas ned så småningom och ersättas av någonting annat som inte har förklarats vad det är ännu. Nedläggningen kan man inte lasta de som arangerade kungabesöket.