• Sandra Ljungdahl, energi- och klimatstrateg på Söderköpings kommun, ligger bakom klimatveckan i Söderköping i slutet på mars. Foto: Leif Larsson

Klimatet i fokus i en vecka

Mellan den 24 och 30 mars arrangeras Klimatvecka i Söderköping. – Man måste ligga i, klimatfrågan sköter inte sig själv, påpekar Sandra Ljungdahl, energi- och klimatstrateg på Söderköpings kommun.

Hon har dock upptäckt att engagemanget kring frågan ökar.

– Allt fler tänker på klimatet och det märks bland annat i olika Facebookgrupper som handlar om exempelvis ekologisk mat och plaster och gifter. Det är mer opinion och fler ifrågasätter än förut.

Klimatveckan anordnades av Nyströmska skolan förra året och det blir upprepning även i år. Nu hänger kommunen på och anordnar för första gången en vecka med fokus på klimat- och energifrågor. I mars förra året var Naturskyddsföreningens ordförande Svante Axelsson och föreläste för kommunanställda och efter det uttrycktes det önskemål om något mer kommande år.

– Jag tog till mig det och föreslog en klimatvecka. I den finns Earth Hour insprängt 29 mars. Veckan blir som en utbyggd Earth Hour, förklarar Sandra Ljungdahl.

Intressant föreläsning

Inslagen blir både för dem inom kommunen och för allmänheten. För de sistnämnda blir det barnteater som handlar om miljö, en belysningsexpert föreläser om ny teknik på Stinsen, det blir tipspromenader, bokutställning och utdelning av ljus inför Earth Hour.

Utöver det anordnas en utbildning för kommunens anställda om hållbar arbetspendling och hållbart tjänsteresande. Detta hänger ihop med att Söderköpings kommun under 2014 deltar i ett regionalt projekt som heter Hållbar arbetspendling och hållbart tjänsteresande i Östergötland. Projektet syftar till att få kommunanställda att resa mer klimatsmart.

Det stora dragplåstret är nog tv-meteorologen Pär Holmgren som ska föreläsa för både kommunens anställda och allmänheten under rubriken Ny istid eller blir det bara varmare?

– Föredraget handlar om befolkningstillväxt, klimatförändringar, jordens resurser och hur det hänger ihop, berättar Sandra Ljungdahl.

Engagerad i miljön

Hon hoppas att veckan ska väcka tankar hos människor och inspirera dem att göra något själva.

– Det går inte att förändra allt på en gång men man måste börja någonstans. Vi kan inte behandla vår planet som nu, vi måste vara mer rädda om den. Även plånboken mår bra av att vi tänker miljö och exempelvis köper en snålare och mer miljövänlig bil.

När veckan är fullbordad ska Sandra Ljungdahl utvärdera och se vad som var bra och populärt och vad som ska skippas till nästa gång. För hon vill fortsätta nästa år. Hon är även på det privata planet engagerad i klimat-, miljö- och energifrågor.

– Jag är inte rolig att gå och handla med. Jag är väldigt petig med vad jag lägger i varukorgen och köper ekologiska varor så mycket det går. Jag köper väldigt lite kläder och skor och har en miljöbil. Jag är naturmänniska sedan barnsben och kan inte tänka mig att jobba med något annat än energi och miljö, fastslår spindeln i det nät som kallas klimatveckan.