Klättrar i Bäst att bo

I rankningen Bäst att bo 2016 hamnar Norrköping på plats 26 av 290, vilket är en förbättring med elva placeringar.

– Den förbättrade rankingplaceringen visar att Norrköping är på rätt väg mot vår vision 2035; att vara en kommun som ger en trygg uppväxtmiljö för barn och ungdomar, en ledande kulturstad och med ett näringsliv i toppklass. Det är också vägen fram mot målet fler än 175 000 invånare, säger Kikki Liljeblad, ordförande för stadsplaneringsnämnden, i ett pressmeddelande.

Sämre för unga

Nyhetsmagasinet Fokus, i samarbete med Handelshögskolan i Jönköping, rankar årligen Sveriges kommuner efter var det är bäst att bo. Syftet är att lyfta fram exempel på kommuner som har lyckats och varför de har gjort det, samt att undersöka villkoren för boende och regional utveckling. Rankningen baseras på ett index med 43 variabler. Norrköping avancerar från plats 52 till 14 när det gäller att vara äldre. Dock tappar kommunen placeringar gällande att vara ung och kommun att arbeta i, vilket främst beror på arbetslösheten.

Bostad - betydande fråga

En viktig indikator för en kommuns placering på Bäst att bo-listan är närheten till en större ekonomisk motor. Norrköpings kommun har ingått ett samarbete med Stockholm Business Alliance och siktar mot att bli en självständig del av Stockholms arbetsmarknadsregion. En annan betydande fråga att jobba vidare med är bostadssituationen.