• Några av Norrköpings symfoniorkesters medarbetare. Från vänster: Eva Pettersson-Veltman som spelar fagott, Agneta Lindmark-Thomas, Kristina Holm-Danielsson, Linus Berglund som spelar fagott, Johnny Jannesson som spelar klarinett och Bo Pettersson som också spelar klarinett. Foto: Fanny Miles

Klassiska stycken i rymden

I slutet av oktober beger sig Norrköpings symfoniorkester (SON), tillsammans med Visualiseringscenter C, ut i Rymden. Bland stjärnor och galaxer tar välrenommerade astronomen Marie Rådbo med publiken på en rymdresa till tonerna av bland annat Stravinskij, Lars-Erik Larsson, Bach och David Bowie.

–Det här är ett steg i att skapa samarbeten mellan symfoniorkestern och aktörer utanför konserthuset, säger Kristina Holm-Danielsson, pedagog och producent för barn och ungdom inom SON.

20 musiker från symfoniorkestern kommer att spela inne i den stora och uppslukande domen medan Marie Rådbo ger en målande beskrivning av den värld som omsluter vår planet. Mars, Venus och månen besöks medan klassiska stycken framförs från det provisoriska orkesterdiket

Syftet med klivet utanför konsertsalen menar Agneta Lindmark-Thomas bottnar i att utveckla symfoniorkesterns arbete.

–Vi har länge pratat med Visualiseringscenter C om att samarbeta på något sätt. Det är viktigt att hitta olika infallsvinklar över musiken och på så sätt utveckla ett intresse för den klassiska musiken. Kanske fångar vi upp ny publik eller så följer vår befintliga publik med till den nya arenan, säger hon och skrattar.

SON i Rymden är en del i konsertserien ”18.00 hos oss”, onsdagskonserter i after work format. Just denna konsert kommer dock att ges vid två tillfällen under onsdagskvällen.

Förhoppningen från SONs håll är att den musikaliska rymdresan ska väcka både nyfikenhet och lycka.

–Jag tror att det visuella kan förstärka musiken och ge publiken en förhöjd upplevelse, menar Kristina Holm-Danielsson. Den fiktiva farkosten upp och iväg, ger sig av den 22 oktober.