• Sophia Jarl har kommit med förslag på hur man kan öka barns intresse för naturvetenskap. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Albin och Robin vill träffa djur på skolan oftare. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Barnen tyckte att det var spännande att hålla i en orm. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Klasser kan få en ko

Moderaternas toppnamn Sophia Jarl har tagit fram fem förslag för att öka barns intresse för naturvetenskap och på sikt höja deras resultat. Bland annat föreslår hon att man kan adoptera en ko när eleverna går i ettan och följa dess utveckling till nian.

Lovisa Häggström som jobbar på Kolmården tar av skynket från lådan. Där ligger en svartvit orm.

– Jag vill inte hålla i den, säger en tjej med mörkt hår, samtidigt som hon nyfiket tittar på ormen.

Sophia Jarls fem förslag ligger i linje med ”3L” – lyssna, lära, leda. Förslagen är den första delen i konceptet. Sophia Jarl är själv lärare i matematik, biologi och kemi. Hon säger att i årskurs ett till sex är det lättast att lära barn att upptäcka, därför är det viktigt att introducera naturvetenskapen i tidig ålder. Hon vill att undervisningen ska kopplas till verkligheten. Sophia Jarl har bland annat pratat med lantbrukare och företag som är intresserade av att hjälpa till att utbilda barn.

– Det handlar inte om att de ska utbilda enligt läroplanen. Utan de ska kunna ställa upp med goda miljöer så att vi kan få bort 1800-tals klassrumskänslan, säger hon.

Ett exempel är att adoptera en ko. På så sätt får barnen en större förståelse för var livsmedel kommer ifrån, nyttan med närproducerat och att de kan göra egna val såsom att äta ekologiskt eller bli vegetarianer.

Samarbete med universitetet

– Jag har varit kritisk mot fortbildningen i Norrköping, den har varit bristfällig. Jag vill se ett krafttag där man faktiskt sätter ner foten i naturvetenskap. Man skulle kunna etablera ett samarbete med universitetet där föreläsningarna som lärarstudenterna går på är öppna även för verksamma lärare.

Vidare vill Sophia Jarl utveckla labbmiljön på låg- och mellanstadiet. Hon föreslår även att det ska införas mer fysisk aktivitet i skolan, exempelvis kan klasser ha föreläsningar på promenader.

Talangprofiler

Hon tycker att elever ska få utveckla sina talanger genom att skapa talangprofiler på skolor.

– Vi har koncentrerat oss för mycket på att barn ska bli godkända i skolan, och vi glömmer bort de eleverna som är väldigt duktiga, de har fått klara sig mycket själva.

Eleverna Albin och Robin tycker att det har varit roligt att få besök på skolan.

– Jag var inte rädd för ormen, jag är bara rädd för ormar som är giftiga, säger Albin.

Killarna berättar att de inte får träffa djur så ofta på skolan, förutom myror.

– Jag vill att vi träffar på en orm lite oftare, berättar Robin.