• Klas Andersson klar att sätta i synålen i fåtöljen från 1940-talet. Han renoverar kvalitetsmöbler och just denna möbel ska få upprustad och omklädd dyna, i lila. Foto: Leif Larsson
  • Klas Andersson syr på ett utslitet tyg från ett bussäte. Symaskinen är en gammal trotjänare som han regelbundet smörjer och gör ren. Foto: Leif Larsson
  • Ett färgglatt tyg som emellanåt hamnar på gamla möbler som görs om. Många vågar satsa på färgglatt i stället för modefärgen grått. Foto: Leif Larsson
  • Nubbhammaren används fortfarande. Yrkesmannen tar några nubb i munnen och hämtar dem en efter en med den magnetiska änden av hammaren. Sedan appliceras nubben, med hammaren, innan man vänder på verktyget och slår fast nubben. Foto: Leif Larsson

Klas ger gamla möbler ny lyster

Det är åter populärt att renovera gamla möbler. – Det här går i vågor. De två-tre senaste åren är allt fler som vill renovera och klä om. Skillnad mot i början på 2000-talet då många köpte schäslongsoffor, konstaterar Klas Andersson, möbelrenoverare och tapetserare i Norrköping.

Klas har varit i branschen sedan 1978 då han började som lärling. 1985 startade han eget och 1993 flyttade han till nuvarande lokal i centrala Norrköping. Hans firma Mortensens Tapetserareverkstad startades av en dansk på 1940-talet och nu är det Klas som driver verksamheten.

När tidningen hälsar på jobbar han med ett par fåtöljer från 1940-talet. Dynorna är utslitna och det bleknade gröna tyget behöver bytas.

– Det ska bli en lila färg i stället. Det blir snyggt, tycker Klas.

Mer gediget förr

Att renovera och klä om gamla möbler är alltså inne igen. Klas berättar att det handlar om kvalitetsmöbler som han omdanar.

– Mest får jag in möbler från 1950- och 60-talet. De har hållit i 50 år och det är dags att göra i ordning dem så de håller i 50 år till. Möblerna från den tiden var gjorda med rejäla resårkärnor och i gediget trä i björk eller furu. Numera görs möbler i cellplast och spånskivor och de håller inte alls lika länge.

Klas renoverar soffor, fåtöljer, stolar. Ibland bara dynor. I butiken ligger 18 dynor från 1960-talet som väntar på att stoppas om. Möblerna han tar hand om är från olika tidsepoker. De flesta är således några decennier gamla men en del är ända från 1700-talet.

– Det är alltid nya utmaningar, det är kul. Det är över huvud taget ett roligt jobb. Men visst blir jag trött på det ibland. Speciellt om det är många likadana uppgifter, säger Klas.

Vågar prova färgglatt

Grå är en populär färg i möbelsammanhang i dag. Men en hel del kunder söker något roligare när de väl låter klä om sina gamla möbler.

– Många vågar leka med färg och form och resultatet blir både häftigt och färgglatt. Det blir snyggt på en enstaka möbel men kanske lite väl skrikigt för en hel soffgrupp.

Klas tipsar ofta kunderna om färger och vilken kvalitet de ska satsa på vid omgörning. Ibland är han ärlig och påpekar att det inte är värt pengarna att åtgärda möbeln, den är slut.

Ont i händerna

Hans yrke kräver mycket mer än vad många kanske tror. Många olika delar ingår i arbetet. Klas använder både nya och gamla redskap och verktyg. Hans symaskin är en trotjänare med flera decennier på nacken och emellanåt spikar han nubb med en nubbhammare, precis som man gjorde för årtionden sedan.

– Det mest tillfredsställande i arbetet är när man ser hur nöjd en kund blir, klargör han.

Den rutinerade tapetseraren ser i dag inget som är svårt i arbetet. Han har lärt sig i princip allt genom åren.

– Däremot är saker mer eller mindre kul. Och det tuffaste är nog att snöra resårer i gamla sitsar, då har jag ont i händerna ett par veckor efteråt. Hittills har jag inte gått bet på någon uppgift, det finns alltid en lösning, säger Klas Andersson som även har renovering av båtinredning som en stor del i omsättningen.