• Kjell Jonasson har i 30 år samlat vykort med Söderköpingsmotiv. 70 av hans 1 000 kort ställs ut på Stinsen fram till 4 april. Hans intresse har även mynnat ut i två böcker och en dvd-film. Foto: Leif Larsson
  • En flygfoto över Söderköping. Bilden är troligen tagen på 1930-talet. Foto: Leif Larsson
  • Ett vykort som skickades i början på 1900-talet. På den tiden skrev många väldigt fint och snirkligt. Foto: Leif Larsson
  • En många decennier gammal bild på Stadshotellet i Söderköping som numera inhyser bostäder. Foto: Leif Larsson

Kjells vykort bevarar historien

Han har omkring 1 000 vykort med motiv från Söderköping. Men än saknas en del. – Jag tror det finns vykort på Skönberga järnvägsstation. Det vore kanon att hitta, tycker Kjell Jonasson.

Tills vidare får han nöja sig med sina kort på de båda andra järnvägsstationerna i Söderköping som uppfördes 1893 och 1906. Just järnvägsstationer var vanligt förekommande på vykort från början av 1900-talet och framåt.

Kjell har dock vykort med allehanda motiv. 70 av dem har förstorats upp och visas i en utställning fram till 4 april på Stinsen i Söderköping.

– Jag ställde ut på gamla biblioteket för 25 år sedan och även någon gång på landsbygden. Det här är första gången korten förstorats upp. Det var en bra idé, motiven syns bättre, påpekar han.

Intressant med alla bilder

Kjell Jonasson har samlat vykort med motiv från Söderköping i närmare 30 år. Det började med att han såg några gamla vykort i bokhandeln i stan.

– Jag blev intresserad och så tog samlandet fart. Jag åker på mässor och letar, köper och byter och annonserar också ibland efter vykort. Det finns en vykortsklubb i Östergötland och vi har tre träffar per år. Där hittar jag ibland kort jag inte har, berättar han.

Hans samling innehåller vykort från 1880-talet fram till 1960-talet. Det är bilder på gator, torg, människor, byggnader, butiker och mycket annat. Söderköpings Brunn är med på många kort.

– De gamla bilderna är mest intressanta men även de från 1950- och 1960-talen är spännande på sitt vis. De visar den tidsepoken och hur mycket bagerier och andra affärer som fanns då. Och som är borta nu.

Fascinerande flygfoton

Kjell har även omkring 20 vykort som från början var flygfoton. Korten är från 1910-talet till 1940-talet.

– Det är fängslande att se hur stan förändrades. Bilderna håller hög kvalitet med utmärkt skärpa. Det skakade ju i planet så de måste ha flugit in mot stan på ett speciellt vis och det krävdes att fotografen var stadig på hand.

I Sverige dök vykorten upp i början på 1900-talet. Detta nya sätt kommunicera blev mäkta populärt.

– Året 1906 skickades uppemot 40 miljoner vykort i Sverige. Bilder som tagits i städer och byar blev till vykort som sedan såldes i tobaksaffärer. En del åkte runt och tog bilder och levde på att göra vykort av dem. Många av dem var kvinnor, berättar Kjell.

Dåtidens SMS

Söderköpingsbon berättar om hur bättre postgång i början av 1900-talet gjorde att man kunde skicka ett kort på morgonen från Söderköping till Norrköping och få det utdelat samma förmiddag. På kortet kunde man exempelvis ha skrivit att man kommer med tåget på eftermiddagen.

– Vykorten var dåtidens SMS och fungerade lika bra.

Skönberga järnvägsstation är således ett motiv som saknas i Kjell Jonassons samling. Det finns annat han suktar efter.

– Ett vykort från gamla Folkets park när folk dansar vore roligt att ha. Fler affärsbilder vill jag också ha. Jag har många sådana men mycket vill ha mer, säger Kjell och skrattar.

Han tycker att vykorten är som en historieberättelse. Speciellt om man har många från olika tidsperioder.

– Och en bild ljuger - nästan - aldrig, säger dalkarlen som flyttade till Söderköping 1974 och som snart föll för stadens historia och hjälper till att bevara den.