• Kim Lööf, Norrköping, driver ett företag som erbjuder militär träning. En tuff form av aktivitet där det mesta utförs ute, oavsett väder, och det kan handla om att krypa i lera och våta löv. Foto: Leif Larsson
  • Knäböjningar är ett av momenten i militär träning. Foto: Leif Larsson

Kim ordnar tuff militärträning

En stark trend är att allt fler tränar styrka och kondition. Varianterna ökar ständigt. Kim Lööf i Norrköping har sin modell: Militärträning. – Det är en ledarstyrd träning med disciplin. Vi är ute och det är hälsosamt och ger frisk luft, påpekar han.

I företaget finns fem instruktörer med militär bakgrund och som personliga tränare. Man håller till i Vasaparken i Norrköping, i Krokek och på Stångebrofältet i Linköping. Kim säljer sexveckors paket.

– Vi kör i 75 minuter tre gånger i veckan, totalt 18 träningar. Alla genomgår ett fystest före första gången och efter den sista. Då syns resultaten direkt. Många blir inspirerade av det och fortsätter sex veckor till. Vi håller på året om och träningarna äger rum oavsett väder.

Kim förklarar varför det kallas militärträning.

– Grunden är den förberedande fysträning inför utbildningen man har i det amerikanska försvaret, det som kallas bootcamp. Vi har även inslag från den svenska försvarsmaktens fysträning.

Ordet militär kan vara både avskräckande och lockande.

– En del kommer hit för att testa sina gränser medan andra är lite skraja men ändå nyfikna. Det ska vara en annorlunda upplevelse, sex veckor som de aldrig varit med om förut. Vi vill att deltagarna ska börja tänka på hur de ska ta hand om sig själva och många gör livsstilsförändringar.

Bygger direkt

För dem som gjort lumpen hänger ordet militär ihop med rytande sergeanter och strikta regler. Militär betyder något annat hos Kim.

– I det militära trycker man ner folk för att sedan bygga upp dem. Här börjar vi bygga direkt. Övningarna är elaka men instruktörerna ödmjuka och justa, bedyrar han.

Träningen är varierad och innehåller allt från lätt jogging till armhävningar, knäböjningar, upphopp och krypande på backen. Ibland i lera och väta.

– Vi bär också på varandra och i stället för att lyfta med hantlar så använder vi en kamrat som håller emot. Träningen är individanpassad så att alla får alternativ de klarar av. Vissa pass handlar också om mental styrka. Då vet inte deltagarna vad som kommer att hända, vi vill ha lite utmanande överraskningar ibland.

Vanlig deltagarsiffra på träningspassen är 20 till 60 personer. En tjejgrupp är den största.

– Överhuvudtaget är det fler tjejer, cirka 80 procent. Tjejer är inte lika rädda att göra bort sig som killar kan vara. De flesta tjejer har inte heller gjort lumpen och då låter militärträning som något de vill testa, förtäljer Kim.

Bra hysteri

Han har drivit sitt bolag i ett år och hade en franchise med samma inriktning i två år före det. Han ville ha eget och gjorde slag i saken.

– Innan dess jobbade jag i försvaret i tre år och satt i en stridsvagn och la på mig mycket. Jag började då med militär träning eftersom jag vet att det fungerar, påpekar den i dag synnerligen vältränade Kim Lööf.

Förutom sex veckors bootcamp så erbjuder bolaget en del annat. Som att prova på gratis för att se om det är en passande träning. På vintern anordnas fightcamp inomhus, en kamsportsinspirerad träning.

– Vi arbetar även med friskvård. Polisen, kommunen och företag anslutna till Wellnet anlitar oss. Även idrottslag som vill bygga upp sig inför säsongen.

Kim tror på sin träningsform och pekar på fördelar.

– På bootcamp träffas man, peppar varandra och får energi. Det är en träningshysteri i landet men det är bra eftersom det främjar folkhälsan och vi förordar en hälsosam livsstil. Nästa år ska vi öppna upp i fler städer för att möta efterfrågan på denna träningsform, konstaterar Kim Lööf.