• Therese Wiklund i samma jacka som hon bar på toppen av Kilimanjaro. Foto: Kajsa Nilsson
  • I november ska Therese Wiklund springa 165 kilometer i ökensand. Foto: Kajsa Nilsson
  • Efter mycket slit tog hon sig till toppen av Kilimanjaro. Ny väntar nya äventyr. Foto: Privat

Kilimanjaro väckte äventyrslusten

Finspångstjejen Therese Wiklund var långt ifrån i form. Hon tränade intensivt och tog sig ända till toppen av Afrikas högsta berg, Kilimanjaro. Nu siktar hon mot fler äventyr. I november ska hon springa det 165 kilometer långa loppet Oman Desert Marathon.

Det var i slutet av januari som hon och de andra sex medlemmarna ur Team Mod gav sig iväg på äventyret att ta sig till toppen av Kilimanjaro i Tanzania. Vägen upp till toppen var tuff och kantad av illamående och trötthet.

– Men det var hur häftigt som helst! Jag har många bilder från början av vandringen då vi gick genom regnskogen och såg apor. I slutet av veckan var det jobbigare, berättar 26-åriga Therese Wiklund och säger att gruppen krympte allteftersom de kom högre upp. Endast två personer nådde ända upp.

– Vi var fem personer som tog oss till platån 100 höjdmeter ifrån toppen. Min mamma och min kusin fick lämna tidigare och på platån var det ytterligare tre personer som fick vända och gå ner igen. Jag mådde dåligt men hade bra syremättnad i blodet och bra puls, därför fick jag fortsätta. Mot slutet såg jag dubbelt men ville inte säga något till guiden med risk för att få gå ner igen. Jag fortsatte och nådde toppen, säger hon och ler stolt.

Blodad tand

Therese klarade det. Hon tog sig upp till toppen av berget och väl hemma i Sverige igen väcktes lusten att åka på ett nytt äventyr.

– När jag valde vad jag ville göra härnäst, så tänkte jag ganska omgående på löpning och tittade först på olika maratonlopp. När jag upptäckte Oman Desert Marathon triggades jag igång av utmaningen att se om kroppen klarar av från dagens fem kilometer till loppets 165 kilometer på sju månader. Då kändes helt plötsligt ett "vanligt" maraton mesigt.

Oman Desert Marathon är allt annat än mesigt. Med 165 kilometer genom den stekheta öknen sätts deltagarna verkligen på prov. Om Therese ska klara av det gäller det att komma igång med löpningen.

– Jag har fortfarande inte sprungit en mil men jag har varit i kontakt med en ultralöpare och fått tips om att börja med att spring-gå. Jag kommer att träna genom att springa olika pass på 10 minuter till 70 minuter några gånger i veckan till och börja med för att sedan öka och öka allteftersom. Det är viktigt att gå ut lugnt när man tidigare inte haft så mycket löparvana. Min riktiga träning kickar igång den 1 april, berättar Therese Wiklund som tror att hon har en ganska stor chans att klara av att genomföra loppet.

– Med tanke på värmen kommer jag nog gå bitar av sträckan. Jag siktar inte på någon förstaplats, bara jag kommer runt, säger hon.

Kili var startskottet

Therese Wiklund hade en tumör som liten och har i perioder lidit av dåliga blodvärden. Inför Kilimanjaroresan fick hon dropp för att lyckas träna. Nu mår hon bra och har låtit äventyrslusten ta över.

– Kili var ett startskott som gav mig självförtroende. Jag behöver något att se fram emot och tycker att det är kul att utmana mig själv. Det är häftigt att kroppen fungerar trots att jag mådde så dåligt på berget. Mamma är också sugen på att hänga med till ökenloppet. Om hon gör det kommer vi springa till förmån för Mod. Annars gör jag det bara för min egen skull, avslutar Therese Wiklund.

Mod står för Mer Organdonation och är en organisation som uppmanar personer att anmäla sig till donationsregistret. Under bestigningen av Kilimanjaro samlade Team Mod in drygt 8 000 kronor i sålda höjdmeter till förmån för Mod.

Fakta Therese Wiklund

Ålder: 26 år

Gör: Arbetar på Kulturhuset i Finspång

Bor: Finspång

Aktuell: Besteg Kilimanjaro i januari. Ska lära sig att hoppa fallskärm i april. Springer Oman Desert Marathon i november.