• Match i Dragon Cup i år. Cupen är en av två årliga ungdomstävlingar hos Kenpo Försvarsstudio i Norrköping som fyller 30 år i år. Foto: Kenpo Självförsvarsstudio
  • Elva medaljörer i Dragon Cup. Foto: Kenpo Självförsvarsstudio
  • Ingmar Johansson grundade Kenpo Självförvarsstudio 1987 och är i dag chefsinstruktör och har svart bälte av sjätte graden i kenpo, ett amerikanskt självförsvarssystem med kinesiska rötter. Foto: Kenpo Självförsvarsstudio

Kenpo är självförsvar för alla

Kenpo Självförsvarsstudio i Norrköping fyller 30 år i år. – Vi har 370 medlemmar och är med det Östergötlands största kampsportsförening och tionde största i Sverige, berättar Ingmar Johansson, grundare, chefsinstruktör och verksamhetsansvarig.

Kenpo kopplas ibland ihop med karate men det är två olika kampsporter. Kenpo har kinesiska rötter och är i dag ett amerikanskt självförsvarssystem anpassat efter dagens samhälle.

– Kenpo skiljer sig från karate och är mer cirkulärt och rörligt. Av våra medlemmar är 200 barn och 40 procent är kvinnor. Vi lär ut hur man kan skydda sig själv på ett effektivt sätt. Klimatet i samhället är hårdare i dag och att lära sig självförsvar är ett sätt att känna sig tryggare, påpekar Ingmar Johansson.

I studion finns omkring 15 instruktörer varav sex-sju har svart bälte. Medlemmarna har goda möjligheter att lära sig kenpo på ett gediget vis.

– Den yngsta medlemmen är fem år, den äldsta 60 år och det är både tjejer och killar, olika nationaliteter och alla är välkomna oavsett religion eller samhällsklass. Det känns bra med en blandning och alla hjälper och stöttar varandra, stämningen är familjär. Man kommer hit för att det är roligt att träna och samtidigt umgås man över åldersgränserna och har trevligt, redogör Ingmar.

Många fördelar

Förutom att självförsvar lärs ut så gör träningen mer nytta. Kondition och fysik förbättras och självförtroendet byggs upp. Klubben har också ständiga aktiviteter, exempelvis de två ungdomstävlingarna som arrangeras vår och höst.

Ingmar berättar att medlemsantalet sjönk under några år men att kenpo åter lockar många. Att föreningen tar hand om sina medlemmar på ett välkomnande och professionellt vis tror han är ett skäl till uppsvinget. Högklassiga aktörer som gästar gör säkert sitt till. Som besöket av en av Dan Inosantos instruktörer, Inosanto var kampsportlegendaren Bruce Lees högra hand.

– Fem, sex gånger per år har vi besök av instruktörer av hög klass. Vi försöker ta hit de bästa för att vi ska bli bättre och utvecklas. Klubben står högt i kurs internationellt. Vi har exempelvis varit inbjudna till Las Vegas på ett storläger, vi var 45 personer som reste dit.

Lyckat jubileum

Föreningen har således funnits i 30 år. Ingmar Johansson startade föreningen 1987 när han hade blått bälte. I dag har han svart bälte av sjätte graden, eller sjätte dan på en tiogradig skala. Föreningens första hemvist var i Vrinnevi motionscentral och man har sedan flyttat en hel del. Först till St Persgatan i centrala Norrköping 1990, vidare till Skolgatan 1994 och 2000 till nuvarande lokaler på 435 kvadratmeter på Tunnbindaregatan.

– Det är jättebra lokaler. Vi har både målat och fräschat upp, berättar Ingmar.

Tredecennie-jubileet har uppmärksammats en del under året och inte minst med partyt i oktober i festlokalen Bakfickan i Norrköping.

– Omkring 75 personer kom och det var en väldigt lyckad kväll. Det var inte så mycket tal utan mer uppsluppet med uppträdanden, dans och disco. Det var mycket uppskattat, avrundar Ingmar Johansson.