• Katten Astrid som bor på hotellet tillsammans med sin syster Selma. Foto: Elin Elmby
  • Annica tillsammans med en av katterna som bor på hotellet

Katthotellet som på kort tid blev succé

Varje katt får sitt eget rum med tillhörande uterum

Annica Nauta öppnade Kulans Katthottel en vecka innan midsommar och det har redan blivit en succé.

Katthotellet har 19 rum och till midsommar hade de inne 15 katter. Under vecka 29 är hotellet fullbokat, då kommer det bo mellan 22 och 25 katter i rummen.

- Det är fantastiskt, en riktigt bra start, säger Annica.

Lyxrum

Rummen som katterna bor i ska vara 1,5 m2, på Kulans katthotell är rummen det dubbla. Det kan bo upp till tre katter i samma rum, i tre av rummen kan det bara bo två katter. Alla rummen har ett uterum som de kan klättra i, alla rum har hyllor som de kan hoppa upp på, i uterummen är det också hyllor och lite trappsteg så de kan leka av sig. Uterummen har en liten sluss utanför, det kapar av uterummen men slussen är en säkerhet för katterna. Uterummen har också tak som skyddar mot sol och regn.

Hundsäng

I varje rum finns det en hundsäng.

- Jag valde de för att de är så lätta att tvätta av, vi desinficerar sängarna mellan varje ny gäst, säger Annica.

I varje rum ligger en liten pläd och det finns drapperier för en hylla högst upp i rummet, även de tvättas innan en ny gäst kommer dit.

Funktionsrum

När rummen byggdes tänkte de på funktion, mycket att klättra på för katterna och ett litet "sovrum" med draperier så de får vara ifred om de inte vill bli störda av grannarna.

- Jag tror det är en trygghet för många att kunna gå undan och få vara ifred och sova och inte känna sig uttittad, säger Annica.

Återkommande gäster

De två katterna Anders och Morgan bodde i ett rum under midsommar och var tillbaka på hotellet igen, då gick de rakt in i det rum de hade bott i första gången och kände sig som hemma. Annica brukar fota katterna och sicka bilderna till ägarna så de får se hur deras katt har det medan de är iväg.

Nybyggt hus

Huset som katthotellet är i är nybyggt och de har satt in tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, kyl och frys. Kyl och frys finns ifall ägarna har med kattmat som måste vara i kyl eller frys. Annica visar att de inte använder vanlig kattsand, de använder träpellets.

- Kattsand är stor miljöbov, men det här kan kompostera, då blir det miljövänligt, säger Annica.

Elin Elmby