• Bästa flerbostadshus vann Katscha av Sveriges Arkitekter alldeles nyligen. Foto: Kajsa Nilsson

Katscha prisas igen

Byggnaden Katscha i Industrilandskapet i Norrköping har vunnit Bostadspriset 2016 av Sveriges Arkitekter för bästa flerbostadshus.

Norrköping satsar på nyskapande arkitektur och det har nu lett till flera stora framgångar de senaste åren. Verk som Campusbron, Tullhusbron, Trehörningen och Hörsalsparken är exempel på byggnadskonst i staden som både har nominerats och vunnit priser. Senast i förra veckan kammade bostadshuset Katscha hem priset som Bästa flerbostadshus av Sveriges Arkitekter.

– Kommunen har sedan tidigare varit modiga och vågat satsa på lite spännande och annorlunda projekt vilket skapar variation och spänning i Norrköping. Vi måste även fortsättningsvis våga ta ut svängarna med stadens arkitektur för att Norrköping ska vara en attraktiv och intressant kommun att investera i men också att leva och bo i, säger stadsplaneringsnämndens ordförande Kikki Liljeblad (S) i ett pressmeddelande.

Enastående miljö

Katscha fick pris även i mars 2016 på bostadsmässan Mipim Awards i Cannes av en internationell jury.

Bygget av Katscha startade under våren 2014 och ett och ett halvt år senare kunde man börja flytta in. Huset är placerat i Industrilandskapet och står delvis ute i Motala Ström. Katscha har i dag 30 lägenhet på sex våningsplan.

Motiveringen från juryn lyder: Katscha uppfinner nära nog sin egen tomt mitt i industrilandskapet i Norrköping. Byggnaden skapar nya platser och en bostadsartkitektur som är unik i Sverige idag. Genom sin form och sektion med dubbla takhöjder blir Katscha ett självklart tillskott i den enastående miljön vid Motala ström.