• Här är större delen av elitserietruppen hos bowlingklubben Kaskad i Norrköping. Laget är nykomling i elitserien och målet är att bli ett mittenlag och hänga kvar. Foto: Leif Larsson

Kaskad är i eliten för att stanna

Bowlingklubben Kaskad i Norrköping är nykomling i elitserien denna säsong. – Vi siktar på att klara oss kvar utan att behöva kvala. Målet är att bli ett mittenlag, klargör Peter Karlsson, lagledare tillsammans med Vesa Saranpää.

Kaskad har ett SM-guld, det kom 2001 då Peter Karlsson var spelare och Vesa Saranpää lagledare. Två år senare steg klubben självmant ur elitserien och på senare år har man kämpat för att komma tillbaka.

– Vi kvalade fem år i rad och misslyckades att gå upp fyra gånger, ofta med väldigt liten marginal. I våras knöt vi näven i fickan och lyckades ta oss upp i elitserien, påpekar Peter.

Laget avverkat ett par matcher denna höst med blandat resultat. På de inledande fem matcherna hade de tre förluster, en oavgjord och en vinst.

– Laget har mer att ge och kanske har vi hittills gjort Elitserien lite större än vad det är, även om den är tuff. Flera av spelarna har inte spelat på den här nivån förut men vi börjar vänja oss, redogör lagledare Karlsson.

Psykologisport

Kaskad har fyra lag i olika divisioner. Elitserietruppen består av 12-13 man och laget har föryngrats på senare år, har nu en snittålder på under 30. I bowling tränas det mycket teknik, bland annat gnuggas ansatsen mycket. En annan viktig egenskap är starka nerver.

– Det är mycket psykologi i bowling. Ofta avgörs serierna på slutet då man kanske måste slå en strike. Då gäller det att inte vara nervös inför publik och medspelare, påpekar Peter.

En mental styrka hos Kaskad är den fina sammanhållningen.

– Vi jobbar som ett lag. I en del andra lag är det mer individuellt, spelarna laddar för sig själva. Vi hjälper varandra och det betyder mycket, förklarar Peter.

Preparering av banan

En annan detalj som hjälper bowlinglag är prepareringen av hemmabanorna. Bowlingbanor oljas inför match och det finns fem oljeprofiler i elitserien, från kortolja då 37 fot oljas in (från utslagslinjen och framåt) till långolja 47 fot. Varje lag har sin oljefavorit beroende på spelsätt.

– Eftersom man kan välja oljeprofil så ska det förstås vara en fördel att spela hemma. Vår profil är 37 fot men det beror lite på motstånd vad vi väljer i varje match.

I matcherna deltar åtta spelare i varje lag. Lagen delas upp i fyra tvåmannalag och alla möter alla. Totalt delas 20 poäng ut.

– Förut räknade man kägelpoäng men det här sättet är mycket bättre, understryker Peter.

Räknar med mittenplacering

Nästa match i serien är viktig för Kaskad, det är ett möte nu på lördag med Engelholm hemma i Norrköping.

– De räknar med att bli ett mittenlag och det är sådana lag vi bör slå på hemmaplan om vi ska hänga kvar. Elitserien består av tolv lag. Lag 1-4 går till slutspel, lag 5-8 har ordnat nytt kontrakt och har spelat färdigt när serien är avslutad, lag 9-11 får kvala för att hänga kvar och jumbon i serien åker ur.

– Når vi någon av platserna 5-8 så är vi nöjda. Vi har ett lovande lag och målet är att etablera oss i elitserien och någon gång i framtiden ta ytterligare ett SM-guld, avrundar lagledare Peter Karlsson.