• Under ett år arbetar Andreas Nilsson med att hitta information om Ewert Karlssons teckningar. Foto: Kajsa Nilsson
  • Museet vill ha hjälp med att samla in information om motiven. Foto: Kajsa Nilsson
  • Vad vet du om motivet? Foto: EWK-museet

Känner du igen tavlan?

EWK-museet på Arbetets Museum har tillsatt en ettårig tjänst för att fylla luckor i samlingen av satirtecknaren Ewert Karlssons teckningar, tjänsten bekostas av Riksbankens jubileumsfond. Nu behöver museet Norrköpingsbornas hjälp att hitta svar på vad konstnären egentligen menade med teckningarna.

Andreas Nilsson har bakgrund som vetenskapsjournalist och nu nördar han in sig på Ewert Karlssons teckningar. I samlingen finns ungefär 3 200 teckningar och 200 behöver mer information. 48 av dem finns hängda i museet till och med den 8 juni och den som tror sig veta någonting om motiven får lämna information.

– Ewert Karlsson tecknade under 50 år och det var en händelserik period. Många frågor behandlades under den tiden, påpekar Andreas Nilsson och berättar att han länge varit intresserad av konstnärens verk.

Granskat samlingen

EWK ska tydligen ha sagt att om en teckning behöver ord för att uttrycka känslor så är den misslyckad. Kanske behövs ett par ord trots allt, åtminstone för att förstå vilka personer han tecknat av och varför.

– Jag har ägnat några veckor åt att gå igenom samlingen för att se vilka luckor som finns. Nu behöver vi besökarnas hjälp att tolka teckningarna. Det blir som omvänt för museet, besökarna har kunskapen och vi har frågorna, säger han.

Forskningsmaterial

Andreas Nilsson menar att det är ett unikt material som är källa för forskning och att tanken är att man ska göra materialet tillgängligt för forskare på webben. Informationssökandet kommer ske genom utställningen, men även genom kontakt med personer som man tror kan sitta på information om verken. I maj bjuds EWK-sällskapet in till museet.