• Åsa Nilsonne är en av författarna som besöker Söderköping i sommar. Den 11 juli är hon på Söderköpings Brunn som är ny arena i år för evenemanget Bondens Bokhylla. Foto: Viktor Gårdsater

Kända författare på besök i sommar

För elfte året i rad besöker författare Söderköping i sommar under rubriken Bondens Bokhylla. Åtta författare kommer och det är bland annat Björn Ranelid, Viveca Sten och Åsa Nilsonne.

– Vi är nöjda med kombinationen av författare. Det är en blandning av åldrar och genrer. Några är favoriter som kommer tillbaka, andra är nya, förtäljer Karolina Nilsson, kultursekreterare på Söderköpings kommun.

Tidigare år har evenemanget ägt rum på Bondens Crêperie. I år är det flyttat till Söderköpings Brunn.

– Vi ser fram emot samarbetet med Söderköpings Brunn. Det går in 100 personer, 20 fler än på Crêperiet, men det blir samma intima känsla, bedyrar Karolina Nilsson.

Under åtta måndagar i rad i juni-augusti berättar sju kvinnor och en man om sina böcker och sitt yrke.

– Det är blandat hur de lägger upp det. Var och en får använda det sätt som känns bekvämt för dem. Det kan handla om teman, deras senaste bok eller mycket annat, förklarar Karolina.

Intimt möte

Kombinationen mat och författarbesök är ett populärt grepp. Publiken brukar strömma till.

– Det är trevligt att i gemytlig miljö lyssna till och lära känna sin favoritförfattare och samtidigt få chansen att ställa frågor. När inte så många får plats så blir det mer intimt. Ett bra sätt för läsare och författare att mötas. Vi har hållit på i elva år och även från författarna kommer det positiva reaktioner. Flera kommer tillbaka och ett exempel är Björn Ranelid som är här igen.

Alla är bra

Många står bakom arrangemanget: Söderköpings teaterförening tillsammans med Bondens Crêperie, Söderköpings Bokhandel & Antikvariat, Stadsbiblioteket och Kulturkontoret, Söderköpings kommun, Studieförbundet Vuxenskolan och Söderköpings Brunn. Olika personer håller i kvällarna.

Vem ser du fram emot att lyssna på?

– Jag är med kvällen när Ebba Witt Brattström kommer. Det ska bli intressant att höra henne. Många ser fram emot Björn Ranelids besök, Malin Persson också. Ja, alla är bra och värda att gå och lyssna på, tycker Karolina Nilsson.

Listan på författarna

20 juni: Malin Persson Giolito. Jurist som sadlat om och blivit deckarförfattare.

27 juni: Martina Haag. Skådespelare som börjat skriva böcker, åtta stycken nu.

4 juli: Elin Olofsson. Debuterade 2013 och kommer nu med sin tredje roman.

11 juli: Åsa Nilsonne. Skriver både facklitteratur och deckare.

18 juli: Björn Ranelid. Känd för den breda publiken och har skrivit fler än 30 romaner.

25 juli: Linda Olsson. Skriver gripande böcker på både svenska och engelska.

1 augusti: Viveca Sten. Känd för deckarserien Morden i Sandhamn som getts ut i 25 länder.

8 augusti: Ebba Witt Brattström. Känd feminist som skriver både fack- och skönlitteratur.