Kan ingen säga var vi är?

Javisst var det Ödeshög!

Diagonalt mot Valdemarsvik och med vatten inpå knutarna hittar vi Ödeshög. Där var det ett innanhav, Östersjön, här är det Sveriges näst största insjö, Vättern, som ger Ödeshög sitt "kustnära" läge. Nils Liedholm hjälpte oss till ett VM-silver i Sverige 1958, här är det Ödeshögs egen son, Klas Ingesson, som grävde guld i USA och kom hem med en bronsmedalj från VM 1994.Även om kommunerna till storleken är lika, så har de sina egna karaktärer, mycket beroende på historia och i Ödeshögs fall, sina mytomspunna omgivningar.

Vi har alla våra bilder av Ödeshög och som östgöte har nog de flesta varit här, om inte just i tätorten, så i kommunen. Man skulle kunna sammanfatta det med att här finns litet av väldigt mycket. Historia exempelvis. Rökstenen är Sveriges mest kända runsten, till vilken skolklasser och turister vallfärdar. Och inte nog med den. Alvastra klosterruin är ett måste på den kulturella bildningsvägen. Några århundraden efter det att Rökstenen rests, stod klostret på plats 1143, det första cisterciensklostret i Sverige. Verksamt fram till 1530, då reformationen satte stopp för det katolska klosterlivet. Den heliga Birgitta sägs här ha inspirerats till bildandet av sin egen orden.

Dimmornas berg, Omberg, är en så karaktäristisk geologisk skapelse i landskapet, att den inte undgått att bli sägenomsusad. Här fanns drottning Omma, om vilken berättas att hon i saknaden efter sin friare, som förolyckades på Vätterns is, grät så hejdlöst att tårarna bildade dimmor runt berget. Så länkades dimmornas drottning till dimmornas berg. Här finns också spår av Folkungaätten, som Verner von Heidenstam, halvt mytiskt halvt historiskt vävde samman i sin berättelse om Folkungarna.

Utan synbar koppling till medeltid omnämns också Omberg varje vår för sin konstrunda, då ett tugotal konstnärer inom olika tekniker ställer ut i sina ateljeer. I år invigs konstrundan 5 maj och håller på till och med den 8:e maj.

En annan säsongsattraktion är Tåkern, fågelsjön som Selma Lagerlöf räddade från total torrläggning i slutet av 1800-talet, då bönderna i sin jakt på ytterligare arealer bördig åkermark hade påbörjat dräneringen. Nu är den en av Sveriges mest berömda fågelsjöar, där man utan att störa kan studera fåglarnas flyttmönster. Vi som besökare anpassar oss och även om Naturrum Tåkern är öppet stora delar av året, är det kring höst och vår också vi människor är som mest talrika.

Men vem var Handelsman Johanna, som förekom som ledtråd? Uppenbarligen en kvinna, men kvinna som hörde tala om sig långt utanför Ödeshög, där hon föddes 1807. Gift och med många barn öppnade hon handelsbod 1836. För att markera Ödeshög som ett handelsplats drev hon igenom att torgdagar skulle hållas varje tisdag. Hon omnämns som Sveriges första handelskvinna och ses som en av de mest betydelsefulla personerna för att samhället Ödeshög bildades. Till hennes minne hålls varje år i juli en Johannamarknad.

Trakten lider inte brist på starka kvinnor. En av förra sekelskiftets kulturprofiler, Ellen Key, valde att bosätta sig här vid Vätterns strand. En inellektull, samtida med August Strindberg och som till dennes förtret övertrumfade honom som internationellt känd svensk. Hennes namn lever kvar som förkämpe för barns rättigheter, kvinnans frigörelse och en enklare och mer funktionell heminredning. Städa var nämligen något hon hatade.

Hästholmen blev för många känd efter den tragiska olyckan med ångbåten Per Brahe, som sjönk och där den kände konstnären John Bauer med familj var med bland de omkomna. Idag har Hästholmen helt andra förtecken, som ett utropstecken för en kommun med framtiden för sig. Här byggs i i det gamla siloområdet bostäder, alla med en vidunderlig utsikt och med den gamla silon ersatt av ett sexkantigt lika högt flerfamiljshus, som övertar den gamla silons roll som riktmärke för sjöfarare. Ödeshög är inte längre något man bara passerar längs E4:an, Ödeshög är bokstavligen en spelare att räkna med i den östgötska laguppställningen.

En ny plats, men var?

Vi söker oss mot mitten. Vi söker en stad, men kommunen är ju betydligt större än så. Västerut doppar den tån i en till hälften uttorkad sjö, men lider ändå ingen vattenbrist. Det generösa vattendraget som drar genom staden ger både vatten och kraft och den historiskt dominanta näringen symboliseras i stadsvapnet. Här hade Tage Danielsson sin förebild inom bondkomiken och hockey är också här en stor publiksport. Vet du var vi befinner oss, skickar du in ditt svar redan denna vecka till tavling@linkopingsposten.se

Att ta sig hit blir som alltid enkelt med ÖstgötaTrafikens Resekort!

Vinnare

Som vinnare denna gång har vi utsett Lennart Larsson, Linköping. Grattis!