• Benjamin Olsson och Anton Hammarberg är träningskompisar.
  • Aikido bygger på att försvara sig snarare än att attackera.
  • Alexandra Öhrberg har inga problem med att fälla en större kille.
  • Barnen sitter snällt och lyssnar på instruktören Torbjörn Johansson.
  • Torbjörn Johansson har tränat aikido sedan tonåren.
  • Alexandra Öhrberg tränar både aikido och fotboll.

Kampsport som ger harmoni

Torbjörn Johansson har tränat den japanska kampsporten aikido sedan tonåren och nu är han drivande inom aikidoföreningen Aikido Academy i Norrköping.

Aikido sticker ut som sport i den bemärkelsen att man inte har några tävlingar, kanske ska man inte heller kalla det för sport.

– Det enda vi har är graderingar och det är av principiella skäl. Aikido är bara till för självförsvar, syftet är inte att man ska tävla, säger Torbjörn Johansson.

Dan och kyu

Inom aikido kallas graderna för ”dan” och endast de fyra första dan går att få genom att man avancerar rent tekniskt, de högre är enbart hedersutnämnanden. Innan man kan erhålla graderingar i dan-skalan klättrar man nerifrån och upp på kyuskalan. Som barn börjar man inom Aikido Academy i Norrköping på 18:e kyu och får vitt bälte vid första kyu. Till skillnad från judo finns det endast två bältesfärger: vitt och svart.

Rätt attityd

Att kampsporter kan leda till lust att slåss håller Torbjörn Johansson bara delvis med om.

– En lärare med fel attityd leder till att barn och unga också får det, det blir en drop down-effekt. I Norrköping är det dock många som är seriösa, säger Torbjörn Johansson. Själv leder han flera grupper och blandar skratt och lättsamma diskussioner med allvar.

Gammal som ung

Att träna aikido kräver ingen större muskelmassa och gammal såväl som ung kan få behållning av att träna.

– Man mår bra av träningen, jag upplever att man blir lugn och harmonisk. Genom aikido lär man sig respekt och att acceptera olika människor, säger han.

Alexandra Öhrberg är nio år gammal och håller igång nästan alla dagar i veckan.

– Jag tränar aikido här men jag spelar också fotboll, det blir träningar och matcher varje vecka, säger hon.