• Ropen skallade från demonstrationståget. Foto: Kajsa Nilsson
  • Mamma Jenny, mormor Helene och barnen Ludvig och Vincent Skillingdal. Foto: Kajsa Nilsson
  • Vänsterpartisten Mona Olsson tycker att kvinnodagen är viktig för att påminna om vad jämställdhetskampen handlar om. Foto: Kajsa Nilsson
  • Demonstrationståget anländer till Laxholmstorget. Foto: Kajsa Nilsson
  • Journalisten och författaren Ulrika Nandra föreläste i museet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Tal i Hörsalsparken. Foto: Kajsa Nilsson

Kampen för jämställdhet fortsätter

Lördagens internationella kvinnodag uppmärksammades med brett program på Arbetets museum. Dagen började med demonstration och avslutades med fest på kvällen.

En stor folksamling slöt upp i Hörsalsparken för att delta i demonstrationen och höra på tal. Demonstrationståget gick från Hörsalsparken genom Industrilandskapet och avslutades på Laxholmstorget utanför museet. Inne i byggnaden fortsatte programmet med föreläsning om hederskultur och makt av journalisten och författaren Ulrika Nandra.

– Jag har själv blivit utsatt för hedersvåld av min pappa. När han fick veta att jag väntade barn med en muslim valde han att bryta kontakten. Då var jag 30 år gammal, berättade hon i sin föreläsning och fick många nyfikna frågor från publiken.

Rätt till sin egen kropp

Under hela dagen fanns möjlighet att gå en feministisk tipspromenad. Familjen Skillingdal gick tipspromenaden under sitt besök på Arbetets Museum efter att ha deltagit i demonstrationen.

– Den viktigaste frågan för kvinnodagen är kvinnors rätt till sin egen kropp, fastslog Jenny Skillingdal, mamma i familjen.

Panelsamtal

Dagen fortskred med panelsamtal med politiker och Byrån mot diskriminering under rubriken ”Vi avgör framtiden”. På plan sex i Strykjärnet hade politiska partier informationsbord och en av representanterna var kommunalrådet Mona Olsson från vänsterpartiet.

– Det finns fortfarande mycket att kämpa för inom jämställdhet. Till exempel att vi ska ha lika löner och att det fortfarande förekommer att arbetsgivare under anställningsintervjuer frågar tjejer om de har tänkt skaffa barn. Internationella kvinnodagen är viktig för att påminna oss om vad kampen handlar om.