• Kalle Holmberg bredvid IFK Norrköpings klubbmärke på hemmaarenan Östgötaporten. Fotbollsforwarden har skjutit tolv mål för IFK och är med i toppen av den allsvenska skytteligan. Han har jobbat hårt för att bli en vassare anfallare. Foto: Leif Larsson
  • Två skyttekungar. Kalle Holmberg, IFK Norrköping, är i topp i den allsvenska skytteligan och han står bredvid statyn på förre IFK:aren Gunnar Nordahl som på 1940- och 1950-talet vann skytteligor i både Sverige och Italien. Foto: Leif Larsson

Kalle hittar nätet allt oftare

Karl Holmberg är inne i sin målmässigt bästa säsong men har fortfarande siktet inställt på att bli en ännu vassare fotbollsforward. – Jag har tränat hårt för att bli bättre på att göra mål och slå målpass, förkunnar IFK Norrköpings nummer 17.

IFK Norrköping har haft en lite svajig säsong men med en handfull matcher kvar (av 30) är klubben ändå med och slåss om topplaceringar i den allsvenska tabellen. Kalle Holmberg bidrar starkt och har på de 25 första matcherna prickat in tolv mål, en tredjedel av IFK:s målskörd. Noteringen är 24-åringens hittills bästa i karriären och betyder toppkänning i den allsvenska skytteligan.

– I våras gjorde jag många mål i svenska cupen och hoppades att det kunde gå lika bra i allsvenskan. Men jag satte inte upp något mål, som exempelvis 15 mål under året, utan går in för att bidra i varje match, påpekar Kalle.

Sliter hårt

Sedan i vintras har han slitit hårt för att förkovra sig i det offensiva spelet och även fysiskt för att bli starkare och inte tappa boll så lätt. – Jag har tränat på allt och definitivt blivit bättre på det mesta. Jag har fått mycket förtroende från tränarna och byggt upp ett bra självförtroende. Laget tränar varje dag på hur vi ska skapa målchanser. I stort är jag nöjd med säsongen så här långt men borde nog ha gjort fyra-fem mål till.En forward som spelar kontinuerligt bör göra 15-16 mål i allsvenskan, redogör anfallaren.

Träna och medfött Hur är det då med målsinne, är det medfött eller går det att träna in. Kalle reder ut:

– Visst går det att träna så att man blir bättre på att göra mål men man måste nog också ha näsa för det. Fast ibland är det tillfälligheter att man lyckas peta in bollen eller får möjlighet att göra mål på straff. Jag försöker skjuta mycket för ju fler avslut desto större chans att det blir mål, säger han.

Kalle har således förmågan att sätta nätet i dallring men är lika mycket lagspelare som målskytt. Han beskriver sig som en hårt jobbande forward med bra blick för spelet.

– Det är lika roligt att spela fram en lagkompis till mål som att själv göra det. Och jag vinner hellre matcher än att jag själv gör mål varje gång, bedyrar han.

Två drömmar

Örebrofödde Kalle har två år kvar på kontraktet med IFK Norrköping och trivs. Han har vuxit både som spelare och person under sitt dryga år i klubben. I bakhuvudet finns förstås tankarna på proffsspel utomlands.

– Jag fyller 25 år nästa år och det är väl en ålder då man ska ta klivet och man är tillräckligt bra. I dagsläget är det fokus på här och nu, jag utvecklas i Norrköping och tar ständiga steg framåt. Men alla fotbollsspelare drömmer om att spela i en större liga, konstaterar Kalle.

En annan dröm stavas a-landslaget som IFK-forwarden inte prövat på - än.

– Jag har spelat många u-landskamper och en i U21-landslaget. Det vore roligt att komma med i a-landslaget men jag är en bit därifrån just nu. Det är klart att jag strävar dit men tänker inte så mycket på det och blir inte ledsen om jag inte kommer med, avrundar målkungen som för dagen har som uppdrag att hjälpa IFK Norrköping till en bra slutplacering i allsvenskan och att kämpa om skytteligatiteln.