Kakelugnens revansch

Under senaste tiden har den postapokalyptiska TV-serien The Walking Dead tagit upp varenda ledig minut av mitt liv och det har såklart fått mig att tänka på hur det skulle vara om vi stod inför en riktig apokalyps. Med utslagen infrastruktur och utan elektricitet kommer vi moderna människor inte så långt, särskilt inte här uppe i Norden.

 

Ett centralt problem med att leva i en postapokalyptisk värld är såklart att behålla värmen. Enligt uppgift från Svenska Överlevnadssällskapet kan man klara sig utan mat så länge som i 45-60 dygn, utan vätska i tre dygn men bara i tre timmar utan värme. November är ruggig och snart kommer det iskalla kylan. Jag kommer osökt att tänka på temat för veckans nummer av NM Bostad – uppvärmning som den var förr: braskaminer, kakelugnar och öppen spis. Inte nog med att dessa förmodligen skulle rädda en om världen förvandlades till ovan nämnda tillstånd, de är dessutom  snygga och praktisk inredningsdetaljer. På Hemnet och andra liknande sajter hamnar kakelugnar högt vid beskrivning av ett boende och kanske är det så att människor trots allt letar efter det där gedigna och äkta som i vår moderna tid kan vara svårt att finna.

 

För ett par veckor sedan sa vintageexperten Elsa Billgren till mig att vi just nu gör revolt mot nutidens ettor och nollor. I hemmet inreds det med gamla yrkesdetaljer; slaktare, lärare och andra klassiska yrken får ta plats och industristilen är hetare än någonsin. Himla praktiskt, tänker jag. De där prylarna fungerar även utan stickkontakter och mjukvaruuppdateringar. Jag kan vara hur modern som helst och samtidigt förberedd på apokalypsen. Kom an bara, jag är redo (typ...).