Julstök och hårdrockstomtar

Nu har vi precis passerat första advent och äntligen kan jag hänga upp julgardinerna utan att behöva skämmas. Tomten i hibiskuskrukan har visst fått hänga med året runt men just gardinerna skapar den där riktigt juliga känslan i lägenheten. Allt det röda ger ett varmt och mjukt intryck och det sprider en härlig stämning.

För något år sedan tänkte jag vara ute i god tid med dekorationerna och beställde julgardiner på nätet. Någonting hände under mitt besök på webbutiken och när jag lycklig och förväntansfull knatat bort till ICA för att hämta mitt paket möttes jag av en stor besvikelse. Jag hade råkat beställa gardiner med tomtar som hade svart luva. Vad är det för påhitt, varför skulle någon vilja ha sådana tomtar? På grund av brist på andra gardiner fick jag snällt behålla dem och sedan dess hänger hårdrockstomtarna i fönstret och plirar på mig under julstöket.

I detta nummer av NM Bostad har vår utsände reporter varit ute på Vikbolandet för att höra historier om julpynt. Kanske har ni åkt förbi ett hus där det om jularna sitter en tomte i mänsklig storlek vänd mot bilvägen? Det kan inte bara vara jag som förundrats över fenomenet, nu vet vi bakgrunden till varför han sitter där. Ni får också en inblick i vad som gäller inom julblommor i år, tänk att det går trender även där.

Nu är det bara att vänta på att snön ska börja lägga sig som ett romantiskt täcke över staden, då gör sig trädgårdsbelysningen ännu vackrare. Tänk er en promenad genom ett julbelysningsupplyst villaområde en sen kväll i december och sedan en liten kopp med glögg som långsamt värmer upp kroppen efter en stund i kylan. Trots att det är svårt att få den där starka julkänslan som brukade infinna sig när man var barn finns små knep för att få tillbaka stämningen, åtminstone för en kort stund.