• Christina Leionen hoppas på snö innan julmarknaden intar Värmekyrkan. Foto: Fanny Miles

Julmarknad intar Värmekyrkan

Under helgen den första advent fylls Värmekyrkan av knallar och julsmaker när Jul i Värmekyrkan öppnar upp. Marknadsstånd fyllda av traditionellt hantverk och genuina produkter ställer upp i den gamla ångpannecentralen. Mat, smak och tomtefar och tomtemor såklart.

– Det är en uppskattad tradition som vi har anordnat i många olika former under flera år. Det är unikt eftersom vi håller till inne i Värmekyrkan. Det blir en riktigt häftig och stämningsfull känsla med alla ljus och dofter, säger Christina Leinonen från Upplev Norrköping.

Adventsljusstake med utsikt

Till traditionen hör också att tända det första adventsljuset som får representeras av en av de fyra skorstenarna som tornar upp sig från Värmekyrkans tak.

–Tändning av vår adventsljusstake är en tradition som lockar många, berättar Christina Leinonen.Till förra årets julmarknad var det inträde men efter viss kritik har man nu valt att plocka bort entréavgiften och ha gratis inträde istället.

Vinterns ljus

Upplev Norrköping låter gärna vintern vara en tid av evenemang. Förra årets nyhet med ljuspromenaden ”Vintergatan” fortsätter även detta år och de uppskattade guidningarna ”Stad i ljus” återkommer även det. Norrköpings alla ljusinstallationer får då betraktas och berättas om medan man vandrar runt i staden vid Strömmen. Industrilandskapet släpper in julen fullt ut och skapar i vanlig ordning den där älskade och efterlängtade julkänslan. Nu fattas bara lite rimfrost.