• Ultralöparen Frida Södermark tar täten i årets juljogg och uppmanar alla löpare att vara med och sprida julstämning. Foto: Kajsa Nilsson

Juljogga på uppesittarkvällen

Spring en mil med ultralöparen

Tomtar, pepparkakor, nissar, stjärngossar, tärnor, granar, lussekatter och lucior. På den stora juljoggen får man klä sig precis så juligt som man vill. Löparen Frida Södermark tar täten i den 10 kilometer långa joggen den 23 december.

Målet är att sprida julstämning och att göra något roligt tillsammans på kvällen före julafton.

– Jag började med juljogg förra året. Då var det kompisar och kompisars kompisar som var med. I år tippar jag på att vi blir 40-50 personer, säger Frida Södermark.

Med Norrköping Light Festival finns mycket vackert att titta på längs joggingturen och halvvägs får deltagarna energipåfyllning i form av glögg på Brödernas café.

– Vi springer ungefär en timme och hälsar god jul till alla vi möter. Efteråt samlas vi på Broadway för att äta gott och dricka en julöl.

Jul i Kenya

Själva dopparedagen blir annat än lugn för Frida Södermark. Hon kommer nämligen sätta sig på planet ner till Kenya där tio dagars träning väntar innan hon beger sig iväg på backpacking i Rwanda. Med sig på resan har hon en julklapp till kenyanska löpare.

– Jag har samlat ihop löparkläder och löparskor. I Kenya finns många som inte har egna, säger hon.

De som vill vara med i juljoggen kan anmäla sitt intresse i Facebook-eventet. Samling sker på Gamla torget vid halv sex på kvällen.