• Julia Ericson är synnerligen produktiv. Hon ritar konturer med blyerts och färglägger sedan med kritor. Målningarna skapas i farmor Sigrids ateljé. Foto: Leif Larsson
  • Julia Ericson visar sina glada målningar på Stinsen i Söderköping just nu. Det är fokus på färg och frukt. Foto: Leif Larsson

Julias fruktkonst sprider glädje

En yster färgexplosion i rött, gult och orange. Det är omöjligt att inte bli glad av Julia Ericsons utställning kallad Frukter som visas på Stinsen i Söderköping fram till 29 april.

– Jag tycker det är kul att måla frukter och grönsaker. De har fina färger och så är de goda att äta, säger 17-åriga Julia.

Hon skapar sina alster tillsammans med farmor Sigrid Ericson i hennes ateljé i Mulackska huset i Söderköping. Julia har målat där sedan tolvårsåldern och det vanliga är att hon är på plats en gång i veckan. De arbetar flitigt vid var sitt staffli och tar emellanåt en fruktstund, helt i linje med vad Julia målar.

– Julia är verkligen produktiv och kan vara här flera timmar ibland. När hon är klar med en målning rullar hon ihop den och börjar med nästa, berättar Sigrid.

– Ibland tänker jag en stund på vad jag ska måla, påpekar Julia.

Muntra motiv

Skapandet börjar med att hon ritar konturer i blyerts. Sedan färglägger hon med kritor. Färgerna är hela tiden ljusa och maffiga. Glädjen i teckningarna påminner om konstnären Gunilla Manns färgglada alster. När Julia tar tag i penna och krita så blir det äpplen, apelsiner, körsbär, paprikor, solar, ballonger, vindruvor, regnbågar och andra muntra motiv. Inte blommor att förglömma.

– Jag målar solrosor, tulpaner och blåklockor. De är nog mina favoritblommor, funderar Julia.

Julia Ericson går på Lennings sär-gymnasium i Norrköping och läser drama där. På fritiden spelar hon också golf. Men att måla är höjdpunkt. Utställningen på Stinsen är hennes första och blev verklighet tack vare Anna-Lena Rydberg, konstnär och lärare på Kulturskolan. Hon har ateljé på Mulackska och såg där Julias verk och tyckte att fler skulle få se dem.

Bara lovord

På vernissagen kom minst 80 personer och flera kompisar har tittat till Julias expo. Många har också berömt henne för målningarna, gästboken på Stinsen är full av lovord.

– Julia var jätteglad hela dagen när vernissagen var. Hon var verkligen nöjd och blev förtjust när hon fick se så många av sina målningar på samma gång, berättar Sigrid.

– Jag måste gå hit fler gånger och titta på mina teckningar, säger Julia när hon vandrar runt bland de utställda alstren.

Vill du bli konstnär i framtiden?

– Ja, som farmor, säger Julia med ett leende.