• Med Julhjälpen får fler barn fira en riktig jul med allt som hör till. Foto: Matton

Julhjälp till behövande

Camilla Nilsson vet hur det är att vara ensamstående förälder och tvingas tampas med stora utgifter vid juletid. Som tur var hade hon sina föräldrar till hjälp under den tuffa tiden. Nu vill hon hjälpa andra föräldrar som av olika anledningar inte har råd att ge sina barn den rätta julstämningen.

För vissa handlar det om ett ekonomiskt bidrag för att ha råd med julmat. För andra är det hjälp med att köpa julklappar till barnen. Klyftor uppstår lätt när barnen kommer tillbaka till skolan efter julledigheten och jämför julklappar med varandra. Julhjälpen startade förra året som ett nationellt initiativ och Camilla Nilsson engagerade sig redan då. Nu är hon ansvarig för Julhjälpen i Norrköping och Finspång.

– Jag tycker att det är jätteroligt att få hjälpa andra. Jag känner med föräldrarna och brinner för andra människor. Att jag jobbar med barn gör nog att jag blir ännu mer driven att göra detta, säger Camilla Nilsson som till vardags arbetar heltid som undersköterska på barn- och ungdomsmottagningen på Vrinnevisjukhuset.

Samordnar önskningar

Hennes uppdrag inom Julhjälpen är att samordna önskningarna och de goda krafterna. Ett par veckor innan jul åker hon runt och delar ut gåvorna. Bland de personer som får julgåvor finns utförsäkrade, arbetslösa och ensamstående föräldrar.

– Jag tar emot gåvorna och lämnar sedan vidare till de som behöver. Alla vill inte berätta att de befinner sig i en ekonomiskt svår situation och därför går det genom mig om de inte godkänt att ta emot gåvan direkt från givaren, berättar hon. Det blir mycket arbete för Camilla Nilsson. Sambon Emil Widholm är till stor hjälp, särskilt med deras egna barn på 3 och 11 år.

Skänker surfplatta

Närmare 1 500 personer har redan anmält sitt intresse att hjälpa till. Camilla Nilsson är tacksam för det stora engagemang som Norrköpingsborna uppvisar för sina medmänniskor.

– Det är otroligt vilka fantastiska människor som vill hjälpa till! En person skänkte exempelvis två surfplattor. Den ena har redan fått en tilltänkt mottagare och mamman blev överlycklig. Dottern i familjen hade aldrig kunnat få en surfplatta om det inte vore för personen som skänker sin. Jag har gjort ett bankkonto som heter ”Julhjälpen” och man kan också bidra med pengar via Swish. Jag kommer inte lämna ut pengar i handen. Alla pengar kommer i form av presentkort, säger hon.

Event på Facebook


De som vill hjälpa till i Julhjälpen får hålla koll på Julhjälpens Facebook-evenemang. Där lägger Camilla Nilsson upp inlägg med information om vad det finns behov av just nu.