• Johan Lamberts, präst med udda samling. Foto: Tommy Pettersson

Johan samlar på julkrubbor

Nu visar prästen i Borgs församlig Johan Lamberths upp sin stora samling av julkrubbor. Här finns dyra designkrubbor jämte enkla i papper men alla är lika fina om man frågar innehavaren.

När det ändå inte fanns någon utställning planerad på Slotts och domkyrkomuseet erbjöd prästen Johan Lamberths sig att låna ut sin samling av julkrubbor. Han ser lite frågande ut när jag menar att det är en udda sak att samla på.

– Så du menar att inte alla har en samling av julkrubbor hemma, skrattar han och ser synnerligen uppspelt ut. Jag vet inte riktigt när jag började samla men det tog fart för kanske sju, åtta år sedan, säger han och visar runt bland de många krubborna. Några riktigt gamla och lite strama medan andra är ren kitsch.

– Jag har en ritning på en krubba från 1700-talet sedan har jag någon från 1800-talet men själva användandet av julkrubbor blev vanligt först på 1920 och 1930-talet, berättar Johan Lamberths vidare som även har en Julkrubba av den italienske designern Alessi vilken även är den allra dyraste i samlingen. Julkrubbor finns i många former och stilar. Krubbor kan göras i många olika material – plast, porslin, bananblad, papper, keramik, metall, ull och glas. Krubbans figurer kan göras både som ugglor, julgranskulor och kylskåpsmagneter.

– Förra året så räknade en vän till 97 julkrubbor men sedan dess har det ökats på lite och ska sanningen fram så är det fler än 101 stycken, säger Johan och visar fram den senaste i samlingen som han precis fått till sig.