• Det var bland annat den lekfulla gestaltningen som tilltalade juryn. Foto: Kajsa Nilsson
  • Många grupper har hunnit besöka Jobbcirkus. Utställningen riktar sig främst till elever i årskurs 8 och 9. Foto: Kajsa Nilsson

Jobbcirkus i Sverigefinal

Utställningen Jobbcirkus på Arbetets museum har gått till final i tävlingen ”Årets utställning”. Pristagaren presenteras under Riksförbundet Sveriges Museers vårmöte i Umeå den 8 april.

Utställningen berör gymnasievalet och har haft många skolklasser på besök sedan vernissagen den 5 oktober. I den färgglada och lekfulla utställningen finns flera interaktiva inslag för att påvisa hur arbetsmarknaden ser ut och var jobben finns.

Personligt tilltal

Juryn som valde ut Jobbcirkus som en av finalisterna gjorde det delvis på grund av utställningens stora mått av kreativitet. ”Med ett personligt tilltal och en kravlös, lekfull gestaltning tar utställningen med besökaren på denna snåriga resa till yrkeslivet”, står det bland annat i motiveringen.

– Jättekul att Arbetets museum går direkt till final första gången som vi tävlar. Vi är särskilt nöjda med att vi lyckades få till lekfullheten trots det komplexa ämnet. När vi väl kom på namnet Jobbcirkus frigjordes kreativiteten, säger utställningschef Johanna Haverlind.

Övriga utställningar i finalen är Kretsloppslandet på Tekniska kvarnen i Örebro och Vi är romer på Göteborgs stadsmuseum. Vinnaren utses genom röstning bland Forum för utställares medlemmar under mars månad. Jobbcirkus står kvar på Arbetets museum till och med den 25 maj.