• Julius Hayes är säker på vilket gymnasieprogram han ska söka - film i Stockholm. Foto: Emma Garzon

Jobb eller utbildning?

Valet mellan att söka högskoleförberedande program eller yrkesförberedande program till gymnasiet kan vara ett svårt beslut. Studie- och yrkesvägledaren MaiBritt Wahlquist tar upp för- och nackdelar med de olika inriktningarna.

Vanessa Barnish går i nian på Berzeliusskolan och funderar på att söka ett yrkesförberedande program.

–Jag vill få jobb direkt efter gymnasiet för jag orkar inte plugga vidare. Jag tror att jag ska välja Hantverksprogrammet för jag gillar att hålla på med smink och träffa människor, berättar Vanessa Barnish.

Men Vanessa Barnish är ännu inte helt säker vilket program hon ska välja, hon skulle även kunna tänka sig att jobba som arkeolog.

Läsa upp ämnen på Komvux

De som läser yrkesförberedande program har praktik fem veckor per läsår, vilket blir femton veckor totalt. Svenska 1, matte 1, engelska 5 och gymnasiearbetet är ett krav. Eleverna läser bara halva kurserna i naturkunskap, samhällskunskap och historia.

–Fördelen med yrkesförberedande program är att du utbildar dig till ett yrke. Många som går yrkesförberedande program kan läsa till kurser så att de även blir behöriga till högskolan. Annars går det alltid att läsa upp ämnen senare på Komvux. Men om du snabbt vill läsa vidare efter gymnasiet så är risken med yrkesförberedande program att du låser in dig i ett hörn, då är högskoleförberedande program bättre, säger MaiBritt Wahlquist.

Om man inte vet vad man vill göra efter gymnasiet, rekommenderar du då yrkesförberedande program eller högskoleförberedande program?

–Yrkesförberedande om det finns intresse.

Ska välja film

Julius Hayes, som också går i nian på Berzeliusskolan, bestämde sig redan i sjuan vilket gymnasieprogram han ska välja - film i Stockholm. Julius Hayes har skapat film sedan han var tio år och gör bland annat kortfilmer och reklamfilmer för företag.

–Ibland känns det jobbigt med alla fördomar, som att det är fjantigt  att göra film nu och att det bara är vuxna som kan göra professionella filmer, säger Julius Hayes.

Men trots det är Julius Hayes tvärsäker - han vill fortsätta arbeta med film. Han ser fram emot gymnasietiden.

–Det känns spännande att jobba mer med det jag verkligen vill göra och blir glad av.