• Joakim Kjellbom har stenkoll på sin basket. Den 38-årige centern i Dolphins tror att Norrköpingslaget har stor chans att knipa guldet och bli svensk mästare. Foto: Leif Larsson
  • Med sina 213 centimeter är Joakim Kjellbom längst i Dolphins och han nyttjar sin längd både i anfall och försvar. Foto: Leif Larsson

Joakim tror på stor guldchans för Dolphins

I fem år i rad har Dolphins herrar missat SM-titeln i basket. Kanske kan det bli ändring på det kommande säsong. – Vi ska definitivt vara med i kampen om guldet, framhåller 38-årige centern Joakim Kjellbom.

Dolphins såg till att Sveriges bästa lag i basket fanns i Norrköping 2010 och 2012. Sedan dess har pricken över i har saknats. Joakim Kjellbom tror att trenden nu kan brytas.

– Det ser bra ut. Vi har ett bättre lag än de två senaste åren då det ändå blivit final och semi. Vi har bättre spets nu och bättre importer, i klubben finns tre amerikaner jämfört en eller två som det varit tidigare. De yngre spelarna har blivit ett år äldre och bättre de äldre håller fortfarande klassen. På förhand är Södertälje och Luleå våra svåraste motståndare men vi har en stark tro på oss själva, redogör Joakim.

Den 6 oktober drar Basketligan i gång, Sveriges högsta serie. Dolphins tar då emot Umeå hemma. Laget förbereder sig på ett gediget sätt. Sedan mitten på augusti har det blivit cirka tolv träningspass i veckan.

– Vi har gnuggat anfallsvarianter, 10-12 stycken och under säsongen blir det till slut uppemot 40. Hela tiden ändrar vi beroende på motstånd och hur spelet fungerar. Vi har ett grundspel där vi vet vad vi letar efter, att spela till rätt person som då är på rätt plats. Bra rörelse är viktigt så att motståndarna får jobba mycket, förklarar Joakim.

Viktig rutin

Han har spelat för Sundsvall i fyra år, varit i Georgien i två och representerat Dolphins under åtta säsonger. Han har också spelat omkring 80 matcher i landslaget. Joakims rutin blir värdefull kommande spelår. Han tycker att hans spel fortfarande utvecklas.

– Med mer erfarenhet blir spelsinnet bättre, man ser spelet på fler sätt, läser det bättre. När man är äldre får man också kompensera minskad snabbhet med att vara på rätt plats. Men visst var man snabbare och hoppade högre som 28-åring, påpekar 38-åringen.

Dolphins har som sagt flera anfallsstrategier och det är en fördel när bollen ska in i korgen hos opponenterna.

– Basket är lite som schack. Om motståndaren tar bort vårt första alternativ så har vi fler hot på plan, berättar Joakim.

Ligan vässas

Joakim tillför inte bara rutin utan även poängskörd. Det blir omkring 14-15 poäng i snitt per match plus cirka tio returtagningar. Med sina imponerande 213 centimeter över havet dominerar Dolphins längste spelare i luftrummet. Centern påpekar att mycket ska klaffa om Dolphins ska gå hela vägen. Skador ska undvikas på nyckelspelare och i slutspelet gäller det att vrida på lite extra.

– I slutspelet går intensiteten upp ett par snäpp och då kan man tänka sig att spela även om man har ont. Vi äldre brukar få ta mer ansvar då men de yngre får också chansen att visa vad de kan.

Förr i tiden var Dolphins kända för run and gun, alltså snabbt kontringsspel. I dag är taktiken en annan.

– I ligan är det vi och Södertälje som har mest struktur i spelet. Förr hände det att spelare gjorde 40 poäng, det är ovanligt nu. Försvaren är bättre än för tio år sedan och ligan håller också högre klass, den blir bättre för varje år. Nyligen slog vi Polens två bästa lag, det hade aldrig hänt för fem-tio år sedan, bedyrar Joakim Kjellbom, veteranen som hoppas att en sex år lång guldtorka tar slut för Dolphins våren 2018.