• Jessica Lingonstierna Frank, Norrköping, pysslar och inreder gärna hemma i sekelskifteslägenheten. Hon gillar en blandning av gammalt och nytt och här är hon i den sköna soffan vid det läckra burspråket. Foto: Leif Larsson
  • En kakelugn i dessa mörka tider skänker värme och stämning. Jessica tänder i brasan. Foto: Leif Larsson
  • En maffig hallspegel pryder det lingonstiernska hemmet. Foto: Leif Larsson
  • Denna trearmade golvlampa från 1930-talet är en favorit hos Jessica. Foto: Leif Larsson
  • Mjuka kuddar är ett tema hemma hos Jessica Lingonstierna Frank. Foto: Leif Larsson
  • Ljus av alla de slag finns hos Jessica och maken. Dessa ljuspunkter är en present från Turkiet. Foto: Leif Larsson

Jessica kan det här med mys

Så här års när mörkret tränger på är det skönt att ha det mysigt hemma. Jessica Lingonstierna Frank i Norrköping ser verkligen till att ha det. – Ett mysigt och fräscht hem skänker en inre harmoni. Mitt hem är min borg stämmer in perfekt på mig. Här i min oas hämtar jag energi, klargör hon.

Jessica bor sedan 1,5 år tillbaka med maken i en trerummare i ett sekelskifteshus på Skepparegatan med ungefär 120 år på nacken. Planlösningen är annorlunda och fräck. Det är riktigt högt i tak, kakelugn finns, det är höga lister, djupa fönster och ett stort härligt burspråk i vardagsrummet. Här trivs Jessica förträffligt.

– Det lutar lite här och där men jag tycker det är ett charmigt gammalt hus, påpekar hon.

Jessicas vurm för inredning ger bostadens trivsamhet ytterligare en skjuts.

– Intresset för inredning fanns redan innan jag flyttade hemifrån som 17-åring. När jag skapade ett eget hem så växte intresset. Stilarna har varierat men jag har alltid tyckt om blandningen av gammalt och nytt. Gamla saker har ett affektionsvärde och en historia i sig. Jag gillar gamla, snidade, rustika möbler men samtidigt det moderna, till exempel det högblanka vita, förklarar hon.

Jessica lever som hon lär. Mixen finns i hemmet och är väl matchad. Det är inga inredningskrockar, snarare tilltalande och smakfullt.

I vardagsrummet står en trearmad golvlampa från 1930-talet och en modern soffa. I varje rum hänger kristallkronor i taket, fem totalt, en antik och fyra lite nyare. Ett så kallat Kinaskåp samsas med elegant Ikea-skänk och gigantisk rund spegel i silver. I matrummet hittar vi ett modernt matsalsbord med åtta stolar som Jessica fyndade för 1 700 kronor på Blocket. Bredvid står två förvaringsmöbler av en helt annan karaktär.

– Jag bodde i USA ett tag och anlitade en snickare att bygga två möbler efter mina ritningar. Han använde virke som kom från en lada från tiden för det amerikanska inbördeskriget. Så det är nya möbler med antikt virke. Det är gedigna möbler med antikvit och skavd yta.

Färgskalan i lägenheten är mild. Jessica gillar vitt, beigt, brunt och naturfärger. Även guld och silvertoner som finns i en hel del föremål.

– Varje rum har ett tema, till exempel så går köket i vitt och laxrosa och hallen i vitt och silver. Alla väggar är vita och alla golv i trä. De två sakerna är enhetliga.

Det finns fler trivselskapande detaljer som lampor, kuddar, blommor samt mjuka möbler och mattor. Lamporna har dimrar så att man välja mellan mys och bra ljus. Och överallt finns stearinljus, de är väldigt viktiga, tycker Jessica.

– Jag gillar mys i allra högsta grad men det ska också vara snyggt. Inte för att tillfredsställa andra, utan mig själv. Maken tycker också att jag inreder fint.

Jessica har ett heltidsjobb, har dessutom precis startat ett företag som säljer stövlar och frilansar som webbdesigner. Hon har fullt upp och har inte så mycket tid till att fynda nytt. Men hon har andra metoder för att ge hemmet ny fräschör.

– Jag pyntar om, flyttar om och ändrar. Exempelvis har en walking in closet blivit matrum. Jag behöver inte fler prylar nu och köper sällan nytt, bara om jag råkar springa på något riktigt speciellt. Det kan vara på ett loppis eller något dyrare in en fin affär.

Snart är det jul och då är det dags att pynta igen. Men Jessica håller igen.

– Det blir inte så mycket, bara adventsstakar och stjärnor, guldglittrande sådana. Röda stakar passar inte här och tomtar är jag inte mycket för, avrundar Jessica Lingonstierna Frank som har skapat ett hem i en egen tjusig look.