• Eva Lundgren Stenbom arrangerar Gig i Knäppingsborg. Nästa onsdag är det premiär. Foto. Fanny Miles

Jazz och irländskt under årets Gig

I nästan nio år har kvarteret Knäppingsborg surrat av besökarnas snickesnack och trippande fötter. I åtta av de nio åren har sommarmusiken lockat ytterligare besökare till området.

Två torg inom Knäppingsborg riggar upp för sommaren. Utanför restaurangen Hälsofreak är det musikevenemanget GiG som står för kalaset med projektledare Eva Lundgren Stenbom i spetsen.

– Det finns så otroligt mycket bra musik i regionen som är väl värd att lyfta fram, säger hon.

Inleder med soul

Åsa Sjöberg inleder musikkvällarna med sin sköna soulkänsla. Sedan rullar det på, varje onsdag.

– Jag håller en bredd inom musiken men främst blir det jazz, blues, och singer- songwriter. Det brukar besökarna uppskatta i och med att de oftast tar en bit mat eller en fika under tiden, menar Eva Lundgren Stenbom. Årets utstickare är bandet Bro’s irish music som håller sig till irländska och ösiga toner.

– Norrköping håller den irländska musiken varmt om hjärtat så det kan nog tilltala många.

Aldrig ställt in

När Eva Lundgren Stenbom för åtta år sedan var medlem i musikföreningen Grammofon, fick hon idén till musikkvällar i Knäppingsborg.

– Kvarteren skulle just öppna och jag tänkte att ett sådant här typ av område borde ha musikevenemang. Nu har musiken spridits och fler musikkvällar anordnas i området vilket är jättekul, säger arrangören. Själv går hon på samtliga av Gigs spelningar och berättar stolt att de inte har ställt in en enda spelning under de åtta år de verkat.

– Vi kör oavsett väder. Om det regnar har vi ett scentak samt ett tak över publiken, berättar hon.

Nya stjärnor

Listan över årets artister håller både bredd och kvalitet. Joakim Leion dyker upp med sin gitarr och sköna stämma, jazztrion Malin Ekstrand Trio syns i början på juli. Sångerskan Palig Oroulian ställer sig på scen i slutet av juli.

– Hon kom till Sverige för några år sedan och är en fantastisk sångerska. Hon ackompanjeras av George Gustafsson och tillsammans spelar de vacker musik, säger Eva Lundgren Stenbom.

I mitten av augusti avslutas Gig med Norrköpingsidolen Axel Schylström.