• Koracet direkt efter släppet är höjdpunkten. Foto: Fivefingerpics
  • Vem är mest nyfiken på vem? Foto: Fivefingerpics
  • Det bjöds på bulle och mjölk. Foto: Tommy Pettersson
  • Skuttande kor och folkfest när Järngården i Vreta Kloster bjöd in till årets kosläpp. Foto: Tommy Pettersson
  • Mjölkpaket som kräver ett litet större kylskåp men det är lättare att läsa texten. Foto: Tommy Pettersson

Jättepublik på Järngårdens kosläpp

Ett säkert vårtecken

I lördags var det återigen dags för en populär familjefest när Järngården, Vretagymnasiet bjöd in till vårens kosläpp i länet.

Kosläppen har blivit en del av svenska folkets vårtecken och släppen har blivit ett stort folknöje som förra året lockade över 200 000 besökare.

Alla vill ut i naturen

Redan tidigare i vår har det varit kosläpp på ett antal andra gårdar i Sverige bland annat Öjeby gård och Halshöga. Kosläppen sporras naturligtvis av mejerier runt om i Sverige.

Arlas kosläpp genomförs i år på 56 gårdar mellan den 22 april och 25 maj i hela Sverige och en av dessa platser var naturbruksgymnasiet utanför Ljungsbro..

– Jag tror att det är viktigt att barn besöker kosläpp för att det är en fantastisk möjlighet för att få bekanta sig med djuren och lära sig lite om var maten kommer ifrån. Det roligaste med kosläppet är att se alla glada barn och vuxna, de får mig att förstå att det är något väldig unikt som vi håller på med. För oss som jobbar med kor varje dag blir det här en vardag, men ni får oss att förstå att det vi gör är fantastiskt, säger Jan Wretemark, som är driftledare på Arlagården Järngården i Vreta Kloster.

Men trots det ökade intresset visar en ny Sifo-undersökning att det fortfarande är många som inte kommer i kontakt med en bondgård.

Nära hälften av alla föräldrar uppger att deras barn inte besökt en bondgård under det senaste året. Samtidigt önskar hela 8 av 10 föräldrar att de kunde tillbringa mer tid i naturen med sitt barn. Nästan 7 av 10 tror också i stor utsträckning att deras barn skulle må bättre av att vara ute mer i naturen.

Kosläpp via Facebook

För de som inte hade möjlighet att fysiskt närvara fanns det möjligt att ta del av upplevelsen under en livesändning via Facebook. Något som säkert uppskattades av alla de som tröttnat på det vanliga tjafset på koociala mediekanalen.

 

Fakta om mjölkproduktionen i länet:

Det finns 23 787 mjölkkor i länet (Jordbruksverket, juni 2016).

I genomsnitt ger en ko i Östergötlands län 9 509 kilo mjölk per år (Växa Sverige, 2016).

Andelen ekologisk mjölk i länet är 14.0 procent (LRF Mjölk, 2015).