• Den stenhårda sextetten äntrar snart ett flygfält nära dig. Foto: Pressbild

Järnjungfrun på Bråvalla

Iron Maiden har genom idogt turnerande, konceptskivor och maskoten Eddie lyckats bli ett av världens största hårdrocksband. Säg bara ”Number of the beast” och din publikgranne skriker ”666” som på beställning. Bråvallafestivalen har kanske gjort sin hittills folkligaste bokning i och med att Iron Maiden ska spela på det gamla militärflygfältet.

Jovisst, Iron Maiden tog sitt namn efter att gammalt och otrevligt tortyrredskap. De var drivande och till och med orsak till att hårdrocken vitaliserades under slutet av 1970- och början av 80-talet i och med som kallades ”The First Wave Of British Heavy Metal” tillsammans med, bland annat, Saxon och Motörhead. Det är basisten Steve Harris som är bandets ledare, visionär och mesta låtskrivare. Vill du göra honom riktigt förbannad ska du påstå att de är influerade av punkrock.

– Punkrock är inget jag vill förknippas med av flera skäl, sade Steve Harris till mig då vi sågs i samband med att bandet släppte plattan ”Dance of death” som kom 2003 och då en stund innan de skulle upp på Stockholms stadions scen för att spela inför närmare 30 000 personer. Han fortsatte:

– Jag gillar musiker och band som kan spela på sina instrument. Själv är jag ett stort fan av Jethro Tull men även av filmmusikkompositören Vangelis, sade den då kortbyxklädde basisten med eftertryck.

Gedigen historia

Steve Harris bildade bandet redan 1975 men tillbringade hela det året med att hitta den rätta sättning för de musikaliska visioner han målat upp i sitt huvud. Den 21 maj året efter så skedde bandets livedebut. Man skulle kunna dra till med den klassiska frasen ”och resten är historia” samt att över 120 miljoner sålda plattor, utsålda världsturnéer och ett eget ölmärke talar sitt tydliga språk. Vilket det också gör – Iron Maiden är ett av världens största band och de behåller efter snart 40 år greppet om sin publik. Turnén de är ute på nu och som du kan se på Bråvalla heter ”Maiden England World Tour” och det är ett namn som kanske kräver sin förklaring. Som alla fans vet är det även titeln på en legendarisk liveupptagning från Birmingham 27-28 november 1988. Samma liveupptagning som stängde Iron Maidens 80-tal, innan bandet 1990 återvände med skivan ”No Prayer for the Dying”.

History Triology

Iron Maidens legendarisk manager Rod Smallwood förklarar:

– Som alla våra fans känner till är Maiden England den tredje delen i vår History Triology över 1980-talets video/dvd-utgivningar, så det här kommer troligtvis bli sista gången vi turnerar med en låtlista baserad på 80-talet och därmed även den sista gången någonsin som fansen kommer att få höra vissa av dessa låtar live.

– På grund av det kommer vi att ändra om lite i låtlistan för konserterna under 2014, för att göra den mer representativ för hela 80-talet och de tre dvd:erna – Early Days, Live After Death och givetvis Maiden England, tillsammans med ett anmärkningsvärt undantag från 90-talet. Fansen kommer att veta vilken låt jag pratar om.

Bråvalla och arrangörerna FKP Scorpio har gjort en anmärkningsvärd bokning och något som nog ingen hårdrockande östgöte trodde var möjligt men nu står de på östgötsk mark och det känns bra..